Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 28 de desembre del 2012

CATALUNYA LA DEMOCRÀCIA MÉS ANTIGA D'EUROPA



LES CONSTITUCIONS CATALANES

Catalunya va disposar des del 1365 fins al 1714 d'un sistema de govern democràtic impensable en l'Europa del segle XIV, precursor de les democràcies actuals


                                                 Constitucions catalanes dels anys 1413,1585,1704


En les Corts de Barcelona-Lleida-Tortosa i l'any 1365 es va completar la consolidació de la primera institució executiva de Catalunya i una de les primeres d'Europa pel seu caràcter democràtic: les anomenades Corts, aquestes van emetre deute públic que seria administrat per la Diputació del General o Generalitat. 

En aquestes Corts es va decidir que la Generalitat se situaria de forma permanent a la capital de Catalunya, Barcelona. Per tal efecte, va ser habilitada una casa al carrer Sant Honorat, que actualment segueix sent la façana oriental del Palau de la Generalitat, palau gòtic, possiblement l'únic d'Europa que segueix sent la seu d'un govern des del segle XIV.

En els anys posteriors es redactarien una sèrie de documents que es diuen i coneixen amb el nom de constitucions catalanes, aquestes recullen les normes que van ser promulgades en els anys posteriors com les dels anys: 1413, 1585 i 1714, pels comtes de Barcelona i aprovades per les Corts Catalanes. 

Aquestes normes legals promulgades a iniciativa del comte de Barcelona, eren sotmeses a l'aprovació de les Corts catalanes, fet que en aquella època no tenia cap precedent a Europa. Aquestes normes conegudes com a constitucions catalanes tenien preeminència sobre les altres normes legals i només podien ser revocades per les pròpies corts catalanes i com a dret, fruit d'un pacte, no podien ser revocades per decrets o edictes de qualsevol rei. Aquest sistema, és un exemple de les democràcies que avui tenim a Europa i que trigaran  més de cinc segles a implantar-se.



                                                            Palau de la Generalitat de Catalunya

 Marina Rossel:  La santa espina

Jordi Plana Nieto

2 comentaris:

  1. Això hauria d'estar gravat en pedra i s'hauria de difondre amb més insistència a tot el món. Gràcies per proporcionar-nos una altra eina útil per la independència.

    ResponElimina
  2. Amb el teu permís, ho copio citant el teu blog, al meu: www.cucadellum.org. Tinc una petita col·lecció d'entrades als tags:
    història de Catalunya (30)
    històries dels 3 Estatuts de Catalunya (7)

    Moltes gràcies. Blanca Alsina

    ResponElimina