Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 28 de desembre del 2015

CATEDRAL DE TERRASSA

La catedral de Terrassa

Deixem la casa Badia i Cal baró de Corbera, creuem la boca del carrer de la Font Vella i ens dirigim al centre de la Plaça Vella per tal de contemplar la la portalada de la Catedral i el seu campanar.

Catedral de Terrassa. Plaça Vella. Foto, AF Jordi Plana

La catedral de Terrassa és un temple dedicat al Sant Esperit. Fins l'any 2004 el temple era conegut com basílica del Sant Esperit, aquest mateix any, el Vaticà va crear el nou bisbat de Terrassa, com a segregació del bisbat de Barcelona i la basílica del Sant Esperit va convertir-se en la Catedral de Terrassa. Així es va recuperar l'antic bisbat d'Ègara que havia existit entre els segles V i VIII, també com una segregació del bisbat de Barcelona i que va tenir la seva seu a les esglésies de Sant Pere, que avui constitueixen el Conjunt Monumental de les Esglésies de la Seu d'Ègara.

La Catedral del Sant Esperit de Terrassa, és un edifici d'una sola nau, que té capelles laterals entre contraforts , amb absis poligonal i creuer, d'estil Gòtic Tardà.

La Catedral ocupa gran part de la façana est de la Plaça Vella, va ser construïda entre 1574 i 1616 seguint l'estil Gòtic, tot i que en aquella època la majoria de temples es construïen seguint l'estil Barroc. Durant la guerra civil un incendi va destruir el retaule barroc obra de Joan Mompeó i l'església va ser utilitzada com a garatge.  L'any 1958 es va inaugurar el nou retaule, obra d'Enric Monjo.

L'atri és d'estil neogòtic, bastit l'any 1918, va patir també els efectes de la guerra civil i es va reconstruir l'apostolari de Josep Llimona que s'havia destruït substituint-lo per l'actual de Nicanor Carballo.

Detall de l'apostolari de l'atri obra de Nicanor Carballo. 
AF, Jordi plana

 Arcs gòtics del sostre de l'Atri. Foto, AF Jordi Plana

L'any 2006, sent l'església ja Catedral, es va inaugurar el frontal de l'altar major, obra de Jeroni Font i del gemmòleg Jaume Mercadé. El frontal està format per tres quadres: La Mort de Jesús, la Resurrecció del Senyor i la Vinguda de l'Esperit Sant ( a qui està dedicada la Catedral).

 Altar major, obra de Jeroni Font i Jaume Mercadé.
Foto, AF Jordi Plana

L'any 1999 es va fer la remodelació més important que ha tingut la Catedral. Es va fer la remodelació del campanar i de la façana, inacabada en la seva part superior, i sobre l'àtic s'hi va afegir un cos nou de façana plana i rectangular, la sala capitular.


 Façana de la Catedral de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana

Ja és hora de dinar i aprofitem per fer un entrepà i una cervesa en una de les terrasses de la Plaça Vella, recuperem forces i ens dirigim a peu cap a la Seu d'Ègara, antic bisbat durant els segles V, VI, VII i VIII, tot donant per acabada la tercera passejada per Terrassa.

Bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC  28050
GL 41º 33' 43'' N - 2º 00' 42'' E. TERRASSA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada