Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 7 de desembre del 2015

EL TEATRE PRINCIPAL

El Teatre Principal de Terrassa

Pugem els escassos 75 metres des dels Amics de les Arts fins arribar al Teatre Principal, tot caminant observem que ja no hi ha cua per entrar al teatre, per un moment pensem que arribem tard, travessem la magnífica entrada amb les seves  4 columnes que suporten el pes de la façana i accedim al halll de del teatre, unes passes més i ocupem les nostres localitats a la quarta fila de la platea. Un cop asseguts observem la moderna caixa escènica, el pendent perfecte de la platea i la supressió dels elements que dificultaven la visió de l'escenari, la reforma de més d'onze milions d'euros, de l'any 2011 ha valgut la pena.

El Teatre Principal és una edificació, els orígens de la qual es remunten a l' any 1886. Va ser una iniciativa de la burgesia del sector tèxtil terrassenc. Està situat a la Plaça Maragall número 4. L'any 1911 va ser reformat pels arquitectes: Enric Catà i Francesc Guàrdia, aquest últim, gendre de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

L'any 1916, el Teatre va experimentar una altra reforma a mans de l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí, reforma que va suposar l'eliminació modernista de la façana, convertint-lo en un edifici monumental d'estil eclèctic, amb decoració modernista.

La part central està coronada per una cúpula coberta de mosaics. Destaquen les escultures de la façana principal, obra l'escultor Pau Gargallo i els vitralls policromats de temàtica vegetal.

La darrera remodelació va ser inaugurada el 24 de març de l'any 2011, coincidint amb l'any del seu centenari. Actualment el teatre docupa 4.530 metres quadrats en diverses plantes. Té una capacitat de 623 localitats a la platea i amfiteatre i 100 localitats a la Sala de la Cúpula.

La remodelació del 2011 és obra dels arquitectes Xavier Fabré i Lluís Dilmé, les obres van començar el mes d'abril de 2007 i van acabar el mes de març de 2011, amb un cost de més d'onze milions d'euros, el teatre remodelat conserva molts dels elements originals incorporant els mitjans més moderns per a les arts escèniques.

GL 41º 33' 52'' N, 2º 00' 47'' E. TERRASSA

Un cop acabada la representació teatral, abandonem les nostres localitats, sortim del teatre, caminem la lleugera  baixada fins la cantonada del carrer Teatre amb el carrer Sant Pere i ens aturem davant l'edifici de Cal Sastre d'Olesa.


 Façana del Teatre Principal. Foto AF Jordi Plana

Detall de la vidriera del primer pis del Teatre Principal.
Foto: AF Jordi Plana 

Detall d'un dels capitells de les columnes que sostenen la façana.
Foto: AF Jordi Plana 

 Porta d'entrada al Teatre Principal. Foto: AF Jordi Plana


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada