Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 19 de desembre del 2015

LA CASA DEL POBLE

La Casa del Poble, seu de la Fraternitat Republicana de Terrassa

Deixem la Plaça de la Torre del Palau i tornem a entrar al carrer Cremat, davant s'alça l'edifici de la Fraternitat Republicana de Terrassa, conegut com La Casa del Poble. L'any 1903, el republicanisme havia assolit una gran importància en la ciutat de Terrassa, aquest fet porta a la fundació de la Fraternitat Republicana de Terrassa. Els fundadors acorden la compra de de la casa Ventalló, carrer Cremat 15, per tal d'ubicar-hi la seu.

La Casa de la Fraternitat comptava d'un cafè i un teatre, per la seva adquisició es va haver de crear una societat que gestionaria tot l'immoble, la direcció de la Fraternitat va anomenar a la nova societat com La Casa del Poble SA i per això es coneix l'edifici com La Casa del Poble.

L'any 1911 es creà la Joventut Federal Nacionalista Republicana de Terrassa. Durant la vaga obrera de l'any 1911, el pati de la Casa del Poble va ser utilitzat com a cuina col·lectiva per atendre les necessitats alimentàries dels obrers en vaga.

L'any 1925 es reforma l'edifici i es construeix el saló de festes que s'inaugurà el dia 5 de desembre de 1926 amb la interpretació de l'opera Il trovatore.

L'any 1931 amb la fundació d' Esquerra Republicana de Catalunya pel President Francesc Macià, té lloc una assemblea en la que s'aprovà l'adhesió de la Fraternitat Republicana de Terrassa a ERC.

Amb la dictadura franquista la Casa del Poble, seu d'ERC va ser incautada per la Falange on va ubicar-hi el CNS (sindicat vertical)

Acabada la dictadura franquista, ERC reivindicà la propietat de l'immoble i desprès d'un acord plenari de l'Ajuntament de Terrassa es reconeix el dret d'ERC a ocupar l'immoble, més tard es produirà el reconeixement de la propietat per part del Ministeri de l'Interior.

GL 41º 33' 44'' N - 2º 00' 37'' TERRASSA


 Casa del Poble, carrer Cremat 15. Foto: AF Jordi Plana

 Casa del Poble (ERC), carrer Cremat,15 i Ajuntament al fons.
Foto: AF Jordi Plana

Carrer Cremat i Ajuntament al fons. Foto: AF Jordi Plana


Deixem la Casa del Poble, acabem de caminem sis o set metres i arribem a L'antic Cafè Colón, que fa cantonada amb el carrer Cremat i la Plaça Vella.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada