Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 6 de gener del 2016

CASA ARMENGOL

Deixem la casa Bonaventura Marcet, caminem unes passes en direcció a la placeta de la Font Trobada i just fent cantonada amb el carrer de la Palla ens topem amb la casa Armengol.

La casa Armengol és un edifici que té dues façanes, la façana principal, la que té la porta d'accés, està situada en el carrer de la Palla, aquesta descriu una corba que quedaria situada en la cruïlla i determina la façana del carrer de Sant Pere, aquesta més curta i sense cap porta d'accés.

Casa Armengol, façana del carrer del Pes de la Palla. 
Foto, AF Jordi Plana

És un edifici entre mitgeres, format per una planta baixa i dos pisos, l'element central de la façana és la corba de la cantonada, a partir d'aquesta és generen les dues façanes de l'edifici, una la pròpia corba, i l'altre la façana principal, per tant és la corba de la façana la que resol la composició externa de l'edifici.

Corba a la cruïlla que determina la façana al carrer de Sant Pere,
Foto, AF Jordi Plana

La planta baixa, avui dia d'ús comercial, presenta una galeria de finestres que serveixen d'aparador, a la façana del carrer de la Palla, i seguint a la planta baixa, hi ha la porta principal, rectangular i amb un petit graó, una porta de servei amb arc de mig punt i dues finestres d'obertura rectangular amb reixes de ferro forjat.

El primer pis té una balconada amb voladís, tres obertures suportades per dues columnes i una barana de ferro forjat, situada a la corba de la cantonada, una obertura amb balconada, voladís i barana de ferro forjat  i dues finestres rectangulars a la façana del carrer de la Palla.

El segon pis té galeries de tres finestres en arcs de mig punt, a la part corba de la façana,  tres finestres en arcs de mig i dues de més grans amb vidres aplomats, decorats amb motius florals que donen llum a l'escala interior, també en arcs de mig punt.

Porta d'accés, carrer de la Palla, 23. Foto AF Jordi Plana

Detall d'una de les finestres en arc de mig punt i vidres aplomats.
Foto, AF Jordi Plana

La façana està coronada per una cornisa dentelada. Tota la façana té un sòcol de pedra arenisca buixardada i la resta està estucada imitant filades de carreus, també s'aprecia una línia d'imposta a l'alçada del segon pis. Darrera de la casa hi ha un pati a l'alçada del primer pis.

La casa va ser encarregada per Maria Armengol a l'arquitecte Lluís Muncunill, el projecte d'obra de Muncunill data del 27 d'octubre de l'any 1914. La casa Armengol fou ampliada l'any 1920.

És un edifici residencial d'estil noucentista. Està catalogat com a Bé cultural d'interès local. (Identificador, IPAC: 28081)

GL 41º 33' 48'' N - 2º 00' 41'' E. TERRASSA

Seguim caminat pel carrer de Sant Pere i uns metres mes amunt ens trobem amb la casa Barata, una de les que al meu gust té la façana mes bonica de les cases de Terrassa.


 TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

 
 
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada