Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 1 de febrer del 2016

MASIA FREIXA

La Masia Freixa és un edifici residencial unifamiliar situat en el barri de Ca n'Aurell, envoltat de 22000 metres quadrats de jardins. L'edifici inicial va ser construït l'any 1896, concebut com a filatura. L'any 1907 el propietari de la fàbrica, Josep Freixa i Argemí, encarrega a l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada la reforma de la fàbrica per tal de convertir-la en residència, reforma que va produir-se entre els anys 1907 i el 1914.

Façana principal de la Masia Freixa. Foto, AF Jordi Plana.

La Masia Freixa, edifici principal del Parc de Sant Jordi, s'ha convertit en la imatge icònica del modernisme terrassenc i fins i tot de la ciutat de Terrassa. L'obra de Lluís Muncunill és d'inspiració gaudiniana pel que fa als arcs parabòlics i les voltes que configuren la teulada de l'edifici.


 Detall dels arcs parabòlics i les voltes d'un dels porxos.
Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici és de planta rectangular, revestit per una estructura d'arcs i voltes i estucat de color blanc i envoltat d'una vorera que forma una placeta pavimentada en la façana oest de l'edifici, espai que recorda l'era d'una masia.

Façana Oest de la Masia Freixa amb un espai pavimentat de vorera
arrodonida. Foto, AF Jordi Plana.

El cos central de l'edifici té dos pisos i deu finestres en arc parabòlic, les quatre de cada angle presenten un balcó amb amb barana de ferro forjat. Aquest cos central va ser afegit per Lluís Muncunill a l'edifici entre 1909 i 1910.

Detall del cos central. Foto, AF Jordi Plana.

La teulada presenta una estructura de voltes de maó pla que barregen la tradició de la volta catalana amb les tendències modernistes. El revestiment de les voltes és de morter amb petites incrustacions de vidre amb el que Muncunill va aconseguir la tonalitat de gris brillant de la teulada, la vorera de la teulada forma una espècie de cornisa sinuosa que envolta tot l'edifici com un voladís.

 Detall de la teulada. Foto, Foto AF Jordi Plana

La casa està envoltada per un porxo en les façanes sud i oest cobert per voltes sostingudes per arcs parabòlics, sota el porxo i a la façana corresponent hi ha un arrambador ceràmic de color blanc que ocupa la part inferior de la façana fins tocar el paviment.

 Porxo de la façana sud. Foto, AF Jordi Plana

 Porxo de la façana oest. Foto, AF Jordi Plana.


La rotonda de la façana est presenta dos nivells i és un altre afegit a l'antiga fàbrica, presenta finestres en arc rebaixat a la primera planta que permeten una millor il·luminació, les del segon nivell són d'arc parabòlic.

Rotonda de la façana est. Foto, AF Jordi Plana

La torre de l'angle nord-est, neix en aquest vèrtex del rectangle de la planta de l'edifici. Té una base quadrada, el primer cos és ortoèdric i el superior octagonal, presenta quatre nivells, l'ultim envoltat d'una balconada mirador amb barana de balustres. La torre presenta petites finestres en arc parabòlic.

 Detall de la torre-mirador. Foto, AF Jordi Plana.

La façana nord de la Masia Freixa és la que té la porta principal d'accés a la casa, sota un porxo d'una única volta sostinguda per tres arcs parabòlics, un central i dos laterals, la porta és en arc parabòlic així com les obertures de les finestres. Tota la façana està estucada en color blanc i no presenta arrambador.

 Porxo de la porta d'entrada. Foto, AF Jordi Plana.

 Façanes nord i oest de la Masia Freixa. Foto, AF Jordi Plana.

 Façana est i nord de la Masia Freixa. Foto, AF Jordi Plana.

Glorieta i façana nord de la Masia Freixa, Foto AF Jordi Plana.

 Masia Freixa, imatge des de la plaça Josep Freixa i Argemí.
Foto, AF Jordi Plana.

Del mobiliari interior de la casa només queda, tot i que molt reformat, el del menjador i el del despatx, dissenyats per Joaquim Vancells.

Els Jardins que avui són el Parc de Sant Jordi, varen ser dissenyats per Rafael Benet i Vancells.

La Masia va ser comprada a la família Freixa per l'Ajuntament de Terrassa l'any 1959, juntament amb els seus jardins que tot seguit es varen convertir en el parc públic de Sant Jordi. Poc temps després de la compra, l'ajuntament va ubicar en la Masia Freixa el Conservatori Municipal de Música. Durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila, es va construir un nou conservatori en el Campus Universitari de Terrassa i la Masia Freixa, a partir d'aquest moment i després d'una important rehabilitació va acollir les oficines del Síndic Municipal de Greuges i l'Oficina de Turisme de l'Ajuntament i l'oficina de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.
 
GL 41º 33' 47'' N - 2º 00' 15'' E

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto

Regidor de l'Excel·lentíssim

Ajuntament de Terrassa, 1987-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada