Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 29 de gener del 2016

RAVAL DE MONTSERRAT

Al segle XVIII, i degut al creixement de la ciutat, comença a construir-se el primer eixample fora de les muralles i un dels primers carrers que es configuraran serà el Raval de Montserrat, aquest amb el pas del temps albergarà la Casa de la Vila i l'actual edifici de l'Ajuntament de Terrassa.

Al Raval es pot accedir per la plaça d'Enric Granados i pel carrer de la Goleta, des de la Rambla d'Ègara, des del carrer de la Unió, des del carrer de La Vila Nova, des del carrer Cremat, des de la placeta de la Font Trobada o des de la plaça Didó o el carrer Gaudí passant per l'Ajuntament de Terrassa.


 Entrada al carrer del Raval de Montserrat per la placeta
d'Enric Granados. Foto, AF Jordi Plana.

El Raval de Montserrat alberga vuit edificis que formen part del Patrimoni Històric de la ciutat, dos bancs: el Sabadell i CaixaBank, dos forns-pastisseria, quatre cafeteries, dos restaurants, una rellotgeria, una farmàcia, una botiga de mobles (Cal Lloveras), comerços de roba i alimentació i diversos despatxos profesionals. És un carrer tancat al trànsit de vehicles i pavimentat amb llambordes de maó vermell. Cal dir que tot el subsòl del Raval està ocupat per un aparcament soterrat de 4 plantes que va ser inaugurat a cavall entre el segle XX i el XXI juntament amb la remodelació del carrer del Raval de Montserrat, la remodelació és va fer durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila.

Entrant per la plaça Enric Granados el primer edifici que trobem a ma dreta és el Mercat de la Independència, ( mercat central de Terrassa ), Les tres naus del mercat configuren dues petites placetes triangulars. La primera amb dues portes d'accés i la segona, amb una porta d'accés que dóna inicialment al petit bar del mercat, amb unes quantes taules a l'exterior i una escultura d'una sireneta presidint la plaça.

 Primera de les dues placetes triangulars d'accés al Mercat de la
Independència, ubicada al carrer del Raval de Montserrat.
Foto, AF Jordi Plana

Segona placeta triangular, amb l'escultura de la Sirena, al fons de
la imatge, la porta d'accés al bar del mercat. Foto, AF Jordi Plana.

La escultura de la Sirena, és una peça de bronze obra de l'escultor terrassenc Joan Serres, va ser cedida per la família Cernuda a la ciutat. Josep Maria Cernuda Martínez, fou el fundador de l'empresa de congelats La Sirena, l'any 1983. L'estàtua fou situada per l'Ajuntament de Terrassa, durant el mandat de l'alcalde Pere Navarro i Morera davant de la porta d'accés a les parades de peix, i vol ser un reconeixement als valors de Josep Maria Cernuda: persona emprenedora, vinculada a la ciutat i empresari d'èxit.  Aquesta placeta està dedicada a Sant Galderic, patró dels pagesos. com diu la placa de 4 rajoles de ceràmica.

Placa dedicada a Sant Galderic, patró dels pagesos.
Foto, AF Jordi Plana.

Pràcticament davant d'aquesta petita plaça triangular i a l'altra banda del carret del Raval de Montserrat trobem la farmàcia Albinyana, que destaca per la seva magnífica façana modernista i per la seva decoració interior.

Farmàcia Albinyana, centre de la imatge. Foto, AF Jordi Plana


Detall de la part superior de la porta d'accés al Mercat pel Raval
de Montserrat, en el tram conegut popularment com el carrer del
Peix, Foto, AF Jordi Plana.

A la dreta de la farmàcia Albinyana hi ha l'edifici del supermercat Casa Evaristo, el més gran del casc antic de la ciutat i el de més tradició, que ha sabut prosperar sense ser substituït per les empreses forasteres que acaben amb el comerç tradicional.

Al costat de Casa Evaristo trobem un altre botiga de tradició i qualitat de Terrassa, Mobles Lloveras que per tal d'engrandir el negoci va adquirir i restaurar la casa Joaquim Freixa, d'estil neogòtic i una de les primeres obres (1894) de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada.

Edificis de la casa de mobles i decoració Lloveras.
Foto, AF Jordi Plana.

Casa Joaquim Freixa, Raval de Montserrat 40.
Foto, AF Jordi Plana.


Deixem la casa Joaquim Freixa, caminem unes passes i ens situem al mig del Raval de Montserrat, presidint el Raval hi ha la façana principal del Mercat de la Independència i a la seva esquerra el carrer de la Goleta, conegut popularment pel carrer del gel, ja que en temps passats hi havia la fàbrica de barres de gel del Mercat de la Independència. Per aquest carrer s'accedeix al pàrquing del Raval de Montserrat.

 Façana del Raval de Montserrat del Mercat de la Independència.
Foto AF, Jordi Plana.

A l'esquerra del mercat mercat trobem una sèrie de comerços ocupant les plantes baixes dels edificis, una botiga de venda i reparació de màquines de cosir Singer, una cafeteria de la cadena Audrey...

Comerços del Raval de Montserrat situats a l'esquerra del Mercat
de la Independència. Foto, AF Jordi Plana.

Caminem uns metres en direcció contrària al Mercat de la Independència i ens situem davant d'un edifici, un dels més antics del Raval, en el que la planta baixa està ocupada per tres comerços i en el que a la seva façana, i a l'alçada del segon pis destaca una capella amb la Mare de Déu de Montserrat, l'edifici és conegut com la Casa Gros.

Edifici del Raval de Montserrat amb una capella de la Mare de Déu 
de Montserrat. Foto, AF Jordi Plana.

Al costat d'aquest edifici trobem dos establiments que cal comentar: el forn, pastisseria i cafeteria de cal Carné, on es poden trobar bons pastissos i bon pa, a part de prendre un cafè a la seva terrassa i el Cafè Brasília, un dels establiments en el que es pot prendre un dels millors cafès de la ciutat.

Forn, pastisseria, cafeteria Carné. Foto, AF Jordi Plana.
 
Cafè Brasília. Foto, AF Jordi Plana.  

Ens girem cap a l'altra façana del Raval, caminem uns metres en direcció al Mercat i ens situem davant de la cruïlla entre el carrer del Raval i el carrer de la Unió, a la dreta d'aquesta hi ha l'oficina u a Terrassa del Banc de Sabadell i a l'esquerra la casa Josep Bogunyà.

Raval de Montserrat - Carrer de la Unió. A la dreta Banc de Sabadell 
a l'esquerra la Casa Bogunyà. Foto, Jordi Plana.

La casa Josep Bogunyà, d'estil modernista, va ser bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1905 per encàrrec de Josep Bogunyà i Galceran. Avui dia la planta baixa de la casa alberga una botiga de la multinacional Nespresso.

Façana de la casa Josep Bogunyà. Foto, AF Jordi Plana.

Deixem la casa Bogunyà, caminem uns metres d'esquenes al Mercat i arribem a l'edifici del que havia estat la rellotgeria Castín, ja tancada, substituïda per una botiga de vestits de dona i de la que només queda el seu rellotge aturat a tres quarts de nou des de fa alguns anys.

Edifici del que havia estat la rellotgeria i joieria Castín.
Foto, AF Jordi Plana

Al costat de l'edifici del que havia estat la rellotgeria Castín, hi ha la casa Josep Badiella d'estil noucentista, obra de l'arquitecte Lluís Muncunill (1916). Avui dia la casa alberga el restaurant Olivetti, que deu el seu nom a l'anterior llogater de la planta baixa, el concessionari a Terrassa de la marca italiana de màquines d'escriure i ordinadors Olivetti.

 Fent cantonada amb el Raval i el carrer de la Vila Nova, la casa Josep 
Badiella. Foto, AF Jordi Plana.


Planta baixa de la casa Josep Badiella, que alberga el restaurant 
Olivetti. Foto, AF Jordi Plana.

Davant de la casa Badiella i a l'altre costat del Raval de Montserrat hi ha l'edifici de l'Ajuntament de Terrassa, bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada entre els anys 1900 i 1902. L'Ajuntament, avui dia a més a més de l'edifici projectat com a tal integra els dos edificis del costat, el segon a la dreta és la casa Joan Marcet.

 Façana de l'Ajuntament de Terrassa bastida per Lluís Muncunill
(1900-19002). Foto, AF Jordi Plana.

Les tres façanes de l'edifici que configuren l'edifici de l'Ajuntament.
Foto, AF Jordi Plana.

 Tribuna de la Casa Joan Marcet. Foto, Jordi Plana.

Davant de la casa Joan Marcet, a l'altre costat del carrer del Raval i fent cantonada amb el carrer Cremat, hi ha l'edifici de l'antiga Casa de la Vila, d'estil neoclàssic, construït l'any 1832 sota la direcció del mestre d'obres Jacint Matalonga.

 Edifici de l'antic Ajuntament de Terrassa (1832). Foto, AF Jordi Plana.

Davant de l'Ajuntament de Terrassa trobem la xarcuteria i carnisseria Casanovas Selecció. L'any 1906 en Pere Anglada va especialitzar-se com a cansalader, desfent porc i elaborant productes tradicionals catalans, el seu gendre, Artur Casanovas es va fer càrrec del negoci i amb ell va començar a créixer el prestigi i la qualitat dels seus productes. La xarcuteria Casanovas del Raval, és sense cap mena de dubte la més prestigiosa de la ciutat.

 Xarcuteria Casanovas Selecció. Foto, AF Jordi Plana
A l'altre extrem del Mercat de la Independència, hi ha l'entrada al Raval de Montserrat per la Placeta de la Font Trobada.

 Al fons de la imatge, la placeta de la Font Trobada. 
Foto, AF Jordi Plana

Al costat de la façana del Raval del Magatzem Cortès Colomer, hi ha l'edifici del que havia estat la Fonda Espanya, de la que només queda l'arc de la porta d'accés. Avui dia l'edifici alberga a la planta baixa una botiga de vestits, MS i una botiga de maltes i bosses, BIG - BAG, i a la primera planta el Centre de Reconeixements Mèdics Terrassa (per revisions pel carnet de conduir i permisos d'armes), centre de revisions pioner a Terrassa.

Edifici de l'antiga Fonda Espanya. Foto, AF Jordi Plana.

Des de la concepció urbanística del Raval de Montserrat, l'Ajuntament de Terrassa, amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, any 1979, va esforçar-se en el manteniment de l'homogeneïtat volumètrica dels seus edificis, llàstima que uns anys abans s'aixequessin dos edificis sense respectar les alçades mitjanes dels edificis del Raval, un al costat de l'Ajuntament, i l'altre a l'illa de tres edificis entre els carrers Cremat i de La Vila Nova.

Edifici del costat esquerre de l'Ajuntament que alberga a la planta
baixa la primera oficina que va obrir-se a la ciutat de La Caixa de
Estalvis i Pensions, avui CaixaBank. Foto, AF Jordi Plana.

  Edifici residencial a l'esquerra de la imatge, cantoner amb el 
carrer Cremat de planta baixa més set. Els baixos alberguen
la botiga de General Òptica. Foto, AF Jordi Plana.
  
Hem passejat pel Raval de Montserrat i seguim passejant per Terrassa, demà serà un bon dia per anar al Parc de Sant Jordi...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA 

Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987-2011








1 comentari:

  1. Molt bé. El dia que vulguis t'explico per què hi han comerços del Raval, Audrey, Singer i altres, que de fet pertanyen al carrer de la Goleta.

    ResponElimina