Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 22 de febrer del 2016

CARRER SANT PAU

Deixem a la nostra esquena la plaça de Maragall i comencem a caminar pel carrer de Sant Pau, tot començant pels darrers números d'aquest carrer. El carrer acaba just a l'entrada de la plaça de Maragall amb la confluència del carrer de Sant Josep. Caminem fins la cruïlla del carrer Sant Cristòfol amb el carrer de Sant Pau i just davant d'aquesta trobem un edifici de planta baixa i dos pisos d'ús residencial i no catalogat. 

Edifici residencial del carrer Sant Pau 29. Foto AF Jordi PLana.

La planta baixa que correspon a l'amplada d'un casal, presenta dues obertures corresponents a la porta d'accés i a una finestra amb reixa i trencaaigües ceràmic. La façana té un sòcol d'arrebossat en relleu de color gris, té un cert interès la sanefa esgrafiada situada entre la planta baixa i la primera planta.

Primera i segona planta de l'edifici núm 29 del carrer de Sant Pau.
Foto, AF Jordi Plana.

La primera i segona planta tenen dues obertures per planta que corresponen a quatre portes que donen accés a les dues balconades amb llossada rectangular motllurada i amb baranes de ferro forjat. Observem una segona sanefa esgrafiada que marca l'encofrat entre el primer pis i el segon. Cadascuna de les balconades estan sostingudes per quatre mènsules respectivament.

Detall de la cornisa de l'edifici. Foto, AF Jordi Plana.

En aquest edifici, destaca l'estructura de doble cornisa en voladís que corona l'edifici, sostinguda per set mènsules la superior i per quatre la inferior, entre les dues observem dos elements ornamentals semblants a gablets. L'edifici és d'estil eclèctic.

En la cruïlla del carrer Sant Cristòfol amb el carrer de Sant Pau, trobem el Magatzem Pasqual Sala, també conegut com a Magatzem Freixa, avui dia és la seu de la Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa (CECOT). L'edifici va ser bastit per l'arquitecte Joan Trays, l'any 1983 i és d'estil eclèctic.

Magatzem Pasqual Sala, carer Sant Pau 6. Foto, AF Jordi Plana

A l'altra vorera i davant del jardí de la CECOT, hi ha l'antic magatzem tèxtil Emili Matalonga, d'estil modernista, bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, l'any 1911, per encàrrec de l'industrial Emili Matalonga i Aymerich.

 Primer pis del Magatzem Emili Matalonga, Sant Pau núm 9.
Foto, AF Jordi Plana.

Al costat del magatzem Emili Matalonga i compartint mitgera hi ha la Casa Emili Matalonga, carrer Sant Pau núm 11. La casa va ser bastida també per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1904 seguint l'estil modernista.

  Casa Emili Matalonga i Aymerich. Foto, AF Jordi Plana.

Caminem uns 25 metres per la mateixa vorera dels dos edificis de l'industrial Emili Matalonga, i arribem a la cruïlla del carrer de Sant Pau amb el carrer de la Font Vella, carrer per el que passejarem la setmana vinent... 

Dreta de la imatge carrer Sant Pau, en el primer pla, carrer de la
Font Vella. Foto, AF Jordi Plana.
 
GL 41º 33' 48'' N - 2º 00' 49'' E. TERRASSA
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada