Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 17 de febrer del 2016

CASES DE CAL MAURÍ

Fem unes quantes passes per la mateixa vorera de la Casa Emili Soler, caminem en direcció al carrer del Passeig Comte d'Ègara, arribem a la cruïlla del carrer del Passeig i el carrer Sant Cristòfol i ens trobem amb dos línies de cases perpendiculars, una en el carrer del Passeig i l'altra en el carrer Sant Cristòfol, són conegudes com les cases de Cal Maurí.
Es tracta d'un conjunt de cases unifamiliars entre mitgeres, construïdes pels obrers que treballaven a les fàbriques de la família Maurí.

Conjunt de cases unifamiliars obreres de Cal Maurí. Carrer del Passeig
Foto, AF Jordi Plana.

 Conjunt de casses unifamiliars obreres de Cal Maurí. Carrer de Sant 
Cristòfol. Foto, AF Jordi Plana.
 
Les cases són de planta rectangular de petites dimensions i consten de planta baixa i pis. Totes les cases d'un mateix carrer comparteixen la coberta de teula a una sola aigua. La façana de maó arrebossat, és molt senzilla, la planta baixa presenta una porta en arc rebaixat, situada a l'esquerra i una finestra d'obertura rectangular allindada a la dreta. El pis té un balcó alineat verticalment amb la porta d'accés, amb voladís i barana de ferro, a la dreta hi ha una finestra més petita alineada verticalment amb la de la planta baixa.

Dues de les cases de Cal Maurí del carrer del Passeig.
Foto, AF Jordi Plana.

Aquestes cases van ser construïdes pel mestre d'obres Jacint Matalonga, per encàrrec de la família Maurí, segons llicència d'obres de l'any 1859 i la construcció es va perllongar fins l'any 1873. Aquestes cases també conegudes com Cases d'en Maurí o Cases Galí, vídua d'en Maurí, van ser construïdes en terrenys de la família Maurí per allotjar els treballadors de les fàbriques dels Maurí, possiblement del Vapor Gran, promogut per Josep Oriol Maurí i Puig, que en el seu temps va ser el conjunt fabril més important de Terrassa...

 Detall de dues de les cases de Cal Maurí del carrer Sant Cristòfol.
Foto, AF Jordi Plana.

Les cases de Cal Maurí estan protegides com a bé cultural d'interès local. (Identificador: IPAC: 28170). Estil: Obra popular.


GL 41º 33' 50'' N - 2º 00' 53'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada