Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 28 de febrer del 2016

ESTANC DE LA PLAÇA VELLA

L'estanc de la Plaça Vella està ubicat en el núm 1 de la Plaça Vella, en un edifici de planta baixa i dos pisos. Està ubicat en un edifici cantoner que té la façana principal en la Plaça Vella, la façana més llarga en el carrer Major i comparteix la mitgera amb la farmàcia del costat, Farmàcia Torrent Solans.

Estanc de la Plaça Vella. Foto AF Jordi Plana.

L'estanc amb 171 anys d'història, va obrir les portes en el mateix edifici que es troba avui dia, va ser Pau Gallart qui el va obrir l'any 1845, a partir d'aleshores el negoci ha passat de mans d'un familiar a un altre fins arribar arribar al dia d'avui. L'estanc conserva el mobiliari interior i l'edifici en el que es va obrir.

Interior de l'estanc de la Plaça Vella. Foto, AF Jordi Plana.
 
L'estanc va ser regentat per la senyora Xarrió fins fa 34 anys en que es va jubilar i l'estanc va passar a la seva neboda, l'Angelina Vives, que el dirigeix avui dia. L'estanc ven 200 tipus de tabac, puros, objectes per fumadors, segells...

Estanc de la Plaça Vella. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici. És una construcció de planta baixa i dos pisos, estreta en la façana de la Plaça Vella que té la façana no alineada amb els altres edificis. La planta baixa alberga l'estanc i només té una obertura en arc molt rebaixat, amb brancals i timpà de fusta, uns trenta centímetres cap a l'interior, una porta de fusta de de tres cossos envidriats, amb els laterals fixos, dóna accés a l'estanc. La façana de la planta baixa és d'arrebossat pintat de color blanc i amb un sòcol gris.

El primer pis té un petit balcó amb barana de ferro, i el segon pis una sola finestra, tota la façana és d'arrebossat i pintada de color blanc. La façana està coronada per una cornisa recta i la teulada és de teula àrab.

Placa amb l'any que va obrir l'estanc. Foto, AF Jordi Plana.


 Interior de l' estanc. Foto, AF Jordi Plana.
 
 Deixem l'estanc i donem per acabada la vuitena passejada per la ciutat de Terrassa...

GL 41º 33' 44'' N - 2º 00' 39'' E. TERRASSA

Jordi Plana Nieto
Regidor de l'Ecel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987-2011

1 comentari:

  1. Terrassa al New York Times 29/9/2017
    https://mobile.nytimes.com/2017/09/29/world/europe/catalonia-independence-spain-referendum.html?action=click&module=Top+Stories&pgtype=Homepage

    ResponElimina