Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 22 de març del 2016

CASA GROS I ANTIGA FONDA DEL CENTRE

La Casa Gros de Terrassa és un edifici situat al carrer del Raval de Montserrat núm 24-26. Presenta planta rectangular, consta de planta baixa i dos pisos, amb l'amplària de tres casals. La façana de l'edifici és de composició plana i d'arrebossat pintat de color marró clar. La planta baixa ha estat molt reformada amb el pas dels anys per l'ús comercial que se li ha donat. Presenta tres obertures rectangulars que corresponen als tres comerços ubicats en aquesta planta, d'esquerra a dreta: un forn-cafeteria anomenat Carné, una rellotgeria de la marca Swatch, (Swatch store Bruixeries) i una botiga de vestits de dona anomenada R-24 i a la dreta d'aquest comerç, una porta que permet l'accés a la primera i segona palanta, amb un respirall rectangular que dóna llum a l'escala i permet la seva ventilació.

Façana de la Casa Gros, Raval de Montserrat 24-26 Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.
 
El primer pis presenta 4 obertures una de gran a l'esquerra de la façana, aquesta correspon a una finestra, de construcció més recent i tres obertures més que corresponen a portes de fusta envidriades, amb 8 vidres quadrats per porta i que permeten l'accés a tres balcons amb baranes de ferro.

 Detall d'un dels balcons del primer pis. Foto, AF Jordi Plana.

El segon pis presenta quatre finestres petites amb balconeres de ferro i una més petita a la dreta que dóna llum a l'escal d'accés. La configuració de la façana correspon a l'estructura típica de les façanes populars del segle XVIII.

 Detall de la capella del segon pis de la Casa Gros. 
Foto, AF Jordi Plana.

La façana del segon pis té una capelleta dedicada a la Mare de Déu de Montserrat. La Casa Gros està coronada per una cornisa en voladís.

La Casa Gros va ser bastida a mitjan del segle XVIII i cal comentar que l'edifici és una de les poques mostres de l'arquitectura popular terrassenca d'aquest període de temps.

La Casa Gros va ser aixecada per la família de terratinents: Bosch de Basea que tenien el seu mas en el barri terrassenc de can Jofresa (enderrocat durant la segona meitat del segle XX per construir els blocs de pisos de can Jofresa), molt allunyat de la protecció que oferia la ciutat, per aquest motiu, possiblement decideixen construir la seva casa pairal al centre de Terrassa. Entrat el segle XX, part de la Casa pairal dels Bosch de Basea (Raval de Montserrat núm. 24-26), s'havia convertit en la Fonda del Centre, Raval de Montserrat núm 26, els tres balcons del primer pis i les quatre finestres amb balconeres del segon pis, corresponen al que eren les habitacions de la fonda. L'any 1960 la fonda va ser reformada, l'entrada va seguir en el núm 26, al costat, a on avui trobem la botiga Swatch store Bruixeries, hi havia una barberia. Al local situat en el número 24, també se li va donar un ús comercial, avui ocupat per la botiga R 24.

Detall de la fornícula de la Mare de Déu de Montserrat, ubicada al
segon pis de la Casa Gros. Foto, Font Viquipèdia.  

A l'inici del segle XVI, dos Bosch de Basea van ser batlles de Terrassa, Jaume Bosch de Basea i el seu fill Joan Bosch de Basea.
 
La Casa Gros està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un bé inventariat amb l'Identificador: IPAC, 28151. Obra popular.
 
2019 ENDERROCAMENT DE LA CASA GROS. POLÈMICA I NOU EDIFICI
 
La Casa Gros fou enderrocada l'any 2019 per construir un edifici de planta baixa comercial i tres plantes residencials. L'enderrocament de la Casa Gros va generar una campanya en contra per part d'alguns veïns de Terrassa, doncs l'edifici està inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. és un bé inventariat amb l'Identificador: IPAC, 28151.
Davant el malestar dels veïns, l'Ajuntament de Terrassa a través del regidor d'Urbanisme, Carles Caballero (ERC-MES), utilitzant Twitter assegura haver parlat amb la propietat per tal de preservar els elements més significatius de l'antic edifici.
 
Detall de la façana del nou edifici de la Casa Gros. Raval de
Montserrat 24-26. Foto, AF Jordi Plana i Nieto. (IMG 10001,
7/01/2024)   
 
Cal dir que la nova façana conserva l'estètica de la façana de la Casa Gros, felicitacions als arquiectes que han aconseguit que la tipologia del nou edifici recordi l'original, gràcies a a conservació d'obertures, balcons, baranes de forja, la fornícula i el coronament de la façana amb ràfec.
 
Detall de la fornícula amb la Mare de Déu de Montserrat, resituada
a la nova façana. Foto, AF Jordi Plana i Nieto (IMG 9999, 7/01/2024)
 

El nou edifici consta de planta baixa (comercial) avui dia ocupada per l'establiment Ametller Origen, i tres plantes d'habitatges.


GL 41º 33' 47 N - 2º 00' 33'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA 

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada