Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 13 de març del 2016

FONT DE LA PLAÇA DEL PROGRÉS

A les acaballes del segle XIX, i degut al creixement de la ciutat, l'Ajuntament de Terrassa decideix impulsar un nou eixample a l'altra banda de la riera del Palau, avui dia la Rambla d'Ègara. Comença a perfilar-se una quadrícula de carrers que s'esdevindrà el que coneixem com a barri de Ca N'Aurell de Terrassa. Al mig de la quadrícula es va deixar un espai rectangular per la construcció d'una plaça. Les primeres cases al voltant d'aquest espai es van aixecar l'any 1882 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Narcís Argemí i Vendrell (01/07/1881 - 01/07/1883). L'any 1905 l'Ajuntament presidit per l'alcalde Alfons Mª Ubach i Solà, decideix urbanitzar l'espai envoltant-lo d'arbres i d'una vorera, a partir d'aquest moment les noves edificacions acaben d'envoltar la plaça.

L'any 1921,en el mandat de l'alcalde Emili Soler i Anglada (01/01/1918 - 31/04/1922), l'Ajuntament de Terrassa decideix instal·lar una font de pedra, de cos modernista, amb l'escut de la ciutat i una inscripció que ens diu l'any que va ser construïda.
 
 Font de la Plaça del Progrés. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1946, durant la presidència de l'alcalde Josep Ventalló i Mesa (19/091945 - 24/02/1947), es produeix la remodelació de la plaça, substituint la vorera per un tancament de tres pams d'altura que servia també per seure, a la plaça s'accedirà per unes escales de quatre graons des del carrer de Gutemberg i la plaça és enjardinada de nou.

 Detall de l'escut de la ciutat a l'altura de l'aixeta i la inscripció de
l'any de construcció. Foto, AF Jordi Plana.

La font d'estil modernista té una estructura de banc doble, amb el respatller que separa un banc de l'altre, el banc que dóna a la plaça és el que té l'escut de Terrassa amb el broc de llautó en el vèrtex inferior i la inscripció amb la data en que es va instal·lar la font. El respatller de la font suporta una estructura en forma de canelobre, possiblement pensada per posar-hi algun tipus de llanterna que mai va ser instal·lada.

Banc del darrera de la font. Foto, AF Jordi Plana.

La part del darrera de la font, encarada al carrer del Dr Salvà fa la funció de banc.

L'any 2007, durant el mandat de l'Alcalde Pere Navarro i Morera (13/04/2002 - 30/11/2012), s'inaugura la darrera remodelació de la plaça del Progrés, amb un pàrquing subterrani, el canvi del mobiliari urbà de la plaça i l'enjardinament. Les obres del pàrquing i la remodelació de la plaça s'havien iniciat en el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila (20/04/79 - 12-04-2002).

 Vista lateral de la font de la plaça del Progrés. Foto, AF Jordi Plana.


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA 

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada