Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 30 de març de 2016

PLAÇA DE L'ESTACIÓ DEL NORD

La plaça de l'Estació del Nord és una plaça que es va fer al voltant de l'edifici de l'estació del Nord quan es van soterrar les vies del tren a l'inici de la dècada dels anys noranta del segle passat (1994). La plaça és pràcticament un cercle envoltat per un giravolt en el que conflueixen els carrers: Vint-i-dos de juliol que amb els dos carrils per sentit forma una avinguda tot seguint el traçat de les vies que van ser soterrades, carrer de la Independència, carrer de Cervantes, carrer del Nord i carrer del Mas Adei.

En el centre del giravolt hi ha un cercle amb quatre zones ben delimitades: l'edifici de l'estació ocupa la zona sud de la placa, davant de la façana que dona al carrer del nord un petit sector de gespa i vuit xiprers seguint el giravolt, una petita vorera separa la gespa de la façana de l'estació.

Façana posterior vista des de l'entrada del carrer del Nord.
 Foto, AF Jordi Plana.

Davant de la façana principal, que en el passat havia estat la que donava a les andanes, trobem una zona pavimentada que és la que segueixen els vianants al caminar d'est a oest o a l'inrevés pel passeig Vint-i-dos de juliol per arribar i accedir a l'estació.

 Ala est de l'estació del Nord. Foto, AF Jordi Plana.

Davant de la façana principal, el paviment determina un gran trapezi isòsceles plantat de gespa i amb uns quants arbres. El mobiliari urbà de la plaça consta d'una dotzena de bancs de fusta i estructura de ferro que segueixen part del contorn del trapezi plantat de gespa. Una sèrie de barres faciliten l'aparcament de motos i bicicletes. Uns reflectors il·luminen la façana de l'estació i la fan visible de lluny. La plaça està il·luminada per  fanals que envien la llum al terra per tal de minimitzar la contaminació lumínica.

Ala oest de l'estació del Nord i detall d'un dels fanals de la plaça.
Foto, AF Jordi Plana.

Si observem el paviment de la plaça, veiem que està alçat en relació a la vorera de la plaça, això només passa davant de la façana que hi ha davant del carrer del Nord, amb aquesta solució es van suprimir els tres graons que hi havia en aquesta façana per accedir a l'estació abans de l'any 1994.

Detall de la zona de gespa, dels bancs i dels reflectors que
il·luminen la façana principal. Foto, AF Jordi Plana.

Donem la volta a la plaça i anem al carrer del Nord...

 GL 41º 34' 11,4'' N - 2º 00' 51,43 E. TERRASSA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada