Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 5 d’abril del 2016

CASA JOSEP ARIAS

La Casa Josep Arias també ha rebut el nom de Casa Corbera i Casa Josep Salas, tot atenent a qui ha estat el seu propietari. És un habitatge unifamiliar entre mitgeres, situat al carrer de la Creu Gran, núm 26, amb una de les seves façanes a la plaça del mateix nom. És un edifici de planta rectangular, format per la planta baixa i dos pisos.

Façana de la casa Josep Arias, plaça de la Creu Gran núm 26.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana de la planta baixa que dóna a la plaça de la Creu Gran presenta tres obertures que corresponen a dues finestres i a la porta d'accés. Les tres obertures són rectangulars, emmarcades per relleus que imiten arcs rebaixats, les dues finestres presenten reixes de ferro forjat. La façana té un sòcol de pedra de color gris i és d'arrebossat.

 Detall d'un dels balcons del primer pis que donen a la plaça de
la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana

Una línia d'imposta amb el perfil superior arrodonit determina la separació entre la façana de la planta baixa i la façana del primer pis. La línia d'imposta té la seva continuïtat al voltant dels perfils de les llossades dels balcons. El primer pis té dos balcons amb obertures rectangulars, llossada també rectangular i barana de ferro forjat. Tenen un interès especial, les motllures que hi ha sobre les obertures de les finestres d'estil neogòtic.

Detall d'una de les finestres geminada del segon pis. 
Foto, AF Jordi Plana.

Al segon pis observem dues finestres geminades més petites amb el mainell imitant una columna, sobre les obertures de les finestres, motllures d'inspiració gòtica simulen uns arcs. Una petita barana de ferro forjat i un trencaaigües arrodonit completa la finestra. La façana està coronada per una cornisa motllurada amb voladís, i al damunt d'aquesta una barana de terrat corona la façana. L'edifici presenta una coberta de teula àrab.

Façana del carrer de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

La façana del carrer de la Creu Gran repeteix el mateix esquema de la façana de la plaça, les dues façanes formen un diedre de 90º amb una aresta arrodonida.

 Vista aèria de la Casa Josep Arias. Font Google Earth.

La casa fou construïda l'any 1835, però l'any 1903 es varen fer obres de remodelació per part de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada. L'edifici d'estil eclèctic està protegit com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC, 28169.

GL 41º 33' 58'' N - 2º 00' 55'' E. TERRASSA

Fitxa de la Casa Josep Àrias del Catàleg d'edificis d'interès històric-artístic del terme Municipal de Terrassa

Fitxa de la Casa Josep Àrias. AF de l'Ajuntament de Terrassa

 TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada