Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 2 de maig del 2016

MOLÍ DEL PLA DE LA FONT DE L'APOTECARI

Deixem la plaça d'Andalusia i ens dirigim a la font que hi ha al mig del Parc del Pla de l'apotecari, a ma dreta i a la cruïlla entre els carrers de Joan Artigues i carrer del Camí de Castellar hi ha un molí de vent per extreure aigua d'un aqüífer subterrani. És un dels pocs molins que queden a la ciutat, sembla ser que aquest molí es trobava a les terres de la família Moner que també tenia una fila de cases al carrer de Ponent. Els molins de vent que tenien per objectiu pujar l'aigua a la superfície, utilitzaven l'energia del vent per moure les aspes, mitjançant un mecanisme d'engranatges transformaven el moviment circular en moviment longitudinal del pistó d'un cilindre, que per succió feia pujar l'aigua.

Molí de vent del Pla de la Font de l'Apotecari. Foto, AF Jordi Plana.

El dia set de setembre del 2004 es van iniciar les feines de restauració de l'antic molí per l'empresa REGSYSTEM SL, a qui l'Ajuntament de Terrassa li va adjudicar el projecte de restauració. El molí va ser desmuntat i portat al taller per ser sotmès a diferents treballs de restauració. Els treballs van durar un mes i mig i acabats es va tornar el molí al seu emplaçament original.

Els molins per extreure aigua del subsòl van tenir molta importància a la Terrassa de l'últim terç del segle XIX, l'aigua que s'extreia del subsòl era utilitzada pel consum com aigua de boca i també per al reg de les hortes.

 Molí de vent per l'extracció d'aigua d'un aqüífer. Foto, AF Jordi Plana.

La Regidoria de Manteniment  Urbà de l'Ajuntament de Terrassa va adjudicar la reparació a l'empresa gironina REGSYSTEM SL per un pressupost de 12.206,04. El molí un cop restaurat va recuperar el seu moviment.

Cruïlla entre els carrers Joan Artigues i Camí de Castellar en la que
està ubicat el molí. Foto, AF Jordi Plana.

Deixem el molí i caminem cap a la part central del Parc del Pla de la font de l'apotecari, seguint l'antic curs del torrent Monner...

Detall dels plataners del Pla de la font de l'apotecari.
Foto, AF Jordi Plana.  

GL 41º 34' 18'' N - 2º 01' 13'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada