Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 15 de juny del 2016

CLÍNICA DEL REMEI

La Clínica de Nostra Senyora del Remei, és un edifici cantoner entre mitgeres, amb la façana principal situada en la Plaça del Dr Robert núm 3 -7 i la façana lateral en el carrer de la Riba. L'edifici forma part del complexe hospitalari de Sant Llàtzer que ocupa tota la illa delimitada al nord pel carrer que formant part de la plaça del Dr Robert va cap el pont del Passeig, a l'oest per la part de la plaça del Dr Robert que uneix el carrer de Topete amb el carrer de Garcia Humet, al sud-oest pel carrer de la Riba i a l'est el pel carrer dels Aurons i el Parc de Vallparadís (una illa que té forma de trapezi isòsceles com es pot apreciar en la fotografia aèria del complex).

Edifici de la Clínica del Remei (Hospital de Sant Llàtzer).
Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici és de planta baixa i dos pisos amb les façanes arrebossades i les finestres emmarcades amb maó vist, col·locat a sardinell, agrupades de dues en dues i en arc parabòlic, les finestres presenten trencaaigües molt gruixuts formats també per maons. L'edifici presenta una porta en arc de mig punt situada al carrer de la Riba.


Façana de l'Hospital de Sant Llàtzer. Foto, AF Jordi Plana.

Una de les característiques més destacades de la façana que dóna a la Plaça del Dr Robert és la integració d'una torre de les aigües, concretament la núm 6. Tot l'edifici cantoner està coronat per una cornisa motllurada feta també de maó vist. L'any 1917 és construeix una ampliació d'estil modernista de les instal·lacions del segle XVII, que seran utilitzades com a pavelló per a tuberculosos i un nou edifici al costat que serà conegut com la Clínica del Remei, per a malalts particulars i de les mútues, aquest edifici encara presenta un rètol d'estuc amb el nom de "Clínica de Nuestra Señora del Remedio", l'edifici d'estil eclèctic va ser bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1917.

Façana de l'Hospital de Sant Llàtzer de la Plaça del Dr Robert.
Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici està protegit com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC, 28106.

 Detall de la façana principal de l'Hospital de Sant Llàtzer, edifici de
la Clínica del Remei. Foto, AF Jordi Plana.

 GL 41º 33' 47'' N - 2º 01' 02'' E. TERRASSA

Seguim en el complexe hospitalari de Sant Llàtzer, no sense fer una petita història del que ha estat la Clínica i l' Sant Llàtzer...

1609 es fa una donació d'un terreny a l'ordre franciscana dels Frares Menors Recol·lectes.

1612 s'inaugura el nou convent franciscà.

1812 davant l'amenaça d'incendi s'abandonà el convent i l'Estat el confisca.

L'any 1842 el convent és cedit per l'Estat a l'Ajuntament de Terrassa per a usos domèstics, Aquesta cessió es produeix durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Tomàs Sagrera i Font (01/01/1842 - 18/08/42)

L'any 1852 es construeix la presó del partit judicial de Terrassa en els mateixos terrenys.

L'any 1860 s'instal·len les escoles Pies.

L'any 1869 s'instal·là l'Hospital i Asil de Pobres, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Jaume Vallhonrat i Rovira (1/01/1869 - 2/01/1876)

El 1928 es fa la benedicció de la primera pedra de la infermeria de tuberculosos, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Josep Ullés i Jover (06/08/1925 - 25/02/1930)

L'any 1974 s'amplia l'Hospital.

L'any 1989 el Consorci Sanitari de Terrassa posa en marxa l'Hospital de Terrassa, durant el mandat de l'Alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002)

11 d'octubre de 1990 l'edifici de l'antiga Clínica del Remei acull l'Escola Universitària d'infermeria de la Creu Roja.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada