Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 24 de juny del 2016

HOSPITAL DE SANT LLÀTZER

L'Hospital de Sant Llàtzer de Terrassa està format per un conjunt d'edificis que ocupen una illa delimitada per la Plaça del Dr Robert, el carrer de la Riba i el Parc de Vallparadís. El conjunt d'edificis sanitaris està protegit com a bé cultural d'interès local. L'Hospital ocupa un edifici cantoner entre mitgeres de planta baixa i dos pisos, amb façanes arrebossades i finestres emmarcades per maó vist. L'edifici va ser construït el segle XVII i l'inici del segle XX. La construcció del segle XX és obra de Lluís Muncunill i aquesta ja va ser pensada com una instal·lació sanitària.

Façana de l'Hospital de Sant Llàtzer, (Clínica del Remei). Obra de
Lluís Muncunill i Parellada. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici té adossada a la seva façana una torre de l'aigua dissenyada com un minaret i amb una alçada equivalent a cinc pisos.

 Torre de l'aigua adossada a la façana de l'Hospital. AF, Jordi Plana.

L'any 1609 una sèrie de terrassencs fan una donació perquè s'instal·li a Terrassa l'orde dels franciscans. L'any 1842 les instal·lacions del convent passen a l'Ajuntament de Terrassa i l'any 1869 s'hi instal·la l'Hospital i Asil de Pobres. L'any 1917 es fa l'ampliació modernista de l'arquitecte Lluís Muncunill. L'any 1928 es realitza la benedicció de la primera pedra per a la nova infermeria de tuberculosos. 


 Hospital de Sant de Sant Llàtzer. Foto, AF Jordi Plana.

L'Hospital de Sant Llàtzer està situat, des de l'any 1869 a l'antic convent dels frares recol·lectes de l'ordre franciscana que s'establiren a Terrassa l'any 1612 per petició de l'Ajuntament de Terrassa. Actualment l'Hospital ocupa tots els edificis de la illa en la que es troba, inclosa l'antiga presó de Terrassa, la Clínica del Remei i el que va ser el claustre de l'antic convent. L'any 1989 s'inaugurà l'Hospital de Terrassa , on es van traslladar tots els serveis assistencials per a malalts aguts.

 Antiga presó de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

A finals de la dècada dels vuitanta del segle XX s'inicia una nova ampliació de l'Hospital amb la restauració del convent i del claustre i la construcció de nous edificis destinats a l'allotjament de diversos serveis com un centre sociosanitari, un centre d'atenció primària, un hospital de salut mental i l'Escola Universitària d'Infermeria de la Creu Roja, inaugurada l'11 d'octubre de l'any 1990.

CST: Hospital Sant Llàtzer. Foto, AF Jordi Plana.
 
 Vista aèria del conjunt d'edificis que configuren l'Hospital de Sant
Llàtzer. Font Google Earth.

L'ampliació de l'any 1917 és obra de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, d'estil eclèctic i protegides com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC 28106. 

GL 41º 33' 47'' N - 2º 01' 02'' E. TERRASSA

Deixem els edificis de la Plaça del Dr Robert i ens encaminem cap el Pont del Passeig...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada