Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 23 de juny del 2016

MÚTUA TERRASSA

La Mútua Terrassa es va fundar l'any 1900 i va néixer com a Mútua Asseguradora d'Accidents de Treball. L'objectiu inicial de la Mútua era pal·liar les conseqüències dels accidents de treball produïts per la maquinària de la potent indústria tèxtil terrassenca i la indústria mecànica metal·lúrgica associada a la construcció de màquines per les fàbriques i vapors tèxtils. L'any 1900 un grup d'empresaris terrassencs sota el paraigües de l'Institut Industrial funden una societat d'assegurances coneguda com "El seguro tarrasense contra los accidentes de trabajo".

 Hospital Universitari Mútua Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

Les primeres dependències del "Seguro tarrasense" s'ubiquen al Raval de Montserrat, però degut al gran augment de l'activitat, les oficines es traslladen a l'hospital de Sant Llàtzer i a partir d'aquest moment es començaran a centrar totes les activitats del grup en la Plaça del Dr Robert, inicialment disposaran de dues habitacions a l'Hospital de Sant Llàtzer per atendre accidents de treball.

 Hospital de Sant Llàtzer. Foto, AF Jordi Plana.

L'activitat del Seguro Tarrassense augmenta a mesura que augmenta la indústria tèxtil terrassenca i els gestors de l'asseguradora inauguren la nova Clínica, l'any 1924, a la Plaça del Dr Robert. L'any 1947 s'inaugura la nova Clínica Quirúrgica i d'Especialitats, amb 103 llits i una nova Clínica maternal.

Clínica del Remei. Foto, AF Jordi Plana.

La cura dels malalts anava a càrrec de les germanes Carmelites Missioneres que van establir la seva comunitat a Mútua Terrassa. La nova Clínica, l'Hospital de Sant Llàtzer i la Clínica del Remei, van fer una gran tasca durant les riuades de l'any 1962.

Nova clínica inaugurada l'any 1947 de Mútua Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1975 s'inaugura el nou edifici de l'Hospital Mútua de Terrassa, edifici i instal·lacions que varen suposar una gran innovació en el sector hospitalari de la seva època. Mútua de Terrassa complia el seu 75è aniversari amb un gran hospital que disposava de més de 600 llits. Durant els anys de la dècada dels vuitanta l'Hospital és qualificat com a Hospital de Referència de l'àrea amb l'acreditació de docent, i passa a denominar-se Hospital Universitari Mútua de Terrassa.

 Edifici de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

 Edifici de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.
  

Imatge aèria dels edificis de Mútua de Terrassa. Font, Google Earth.

GL 41º 33'' 49'' N - 2º 01' 02'' E. TERRASSA

Abandonem la plaça del Dr Robert i ens dirigim al Pont del Passeig que té la seva història...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada