Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 17 d’agost del 2016

CARRER DE SANT JAUME

El carrer de Sant Jaume va del carrer Puig Novell a la plaça del Dr Robert. La primera referència que tenim d'aquest carrer data de l'any 1785, en un document del notari Torrella, datat el dia cinc d'abril de 1785, hi ha escrit: "... a migdia queda dit caminet que va des del Convent de Sant Francesc, de frares menors recol·lectes, al Puig Novell, mediant a ponent amb pati establert a Jaume Esteve, i a tramuntana amb lo mencionat camí o carrer de Cases..." Per tant l'any 1785 ja existia un camí amb la longitud i recorregut del carrer de Sant Jaume. En un altre document del notari Torrella, datat el 3 d'abril de 1800 es torna a fer referència al mateix camí com a trajecte per anar des de la Font Vella al Convent franciscà.

 Carrer de Sant Jaume, al fons de la imatge hi ha la plaça del
Dr Robert. Foto, AF Jordi Plana.

Carrer de Sant Jaume, al fons de la imatge hi ha el carrer de Puig
Novell. Foto, AF Jordi Plana.

A l'entrada del carrer i de Sant Jaume, núm 2 i fent cantonada amb el carrer de Puig Novell, a la paret de Cal Trias, hi ha una imatge de Sant Jaume sobre rajola de València que els veïns varen posar l'any 1940. En el seu lloc hi havia una que va ser retirada l'any 1936 i portada a la Biblioteca-Museu Soler i Palet. En aquesta casa va néixer en Gabriel Trias i Badia, fundador de la Joventut Catòlica, avui Centre Social Catòlic, conegut popularment com el Social, situat al carrer de la Font Vella. La casa també va ser la seu del "Círculo Tradicionalista" (1925), d'inspiració monàrquica carlista i cristiana.

Rajoles de València amb la imatge de Sant Jaume.
Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1840 el carrer de Sant Jaume tenia 10 cases. A la casa núm 6 hi va néixer qui fou alcalde de Terrassa, Joan Vallhonrat i Prat (1867, Terrassa - 1915, Terrassa), Vallhonrat i Prat fou alcalde de Terrassa durant el mandat municipal del 01/01/1906 - 06/03/1909. De la casa en la que va néixer l'alcalde Vallhonrat només queda la barana de pedra del balcó.

Núm 6 del carrer Sant Jaume. Foto, AF Jordi Plana.

El dia 24 de Juliol de l'any 1861, Josep Lluís conegut pel "Xirubia" demanà un permís a l'Ajuntament de Terrassa per construir una casa en el núm 26 del carrer de Sant Jaume. En aquest mateix núm, l'any 1909 seria inaugurada la seu del Banc de Terrassa, edifici bastit per l'arquitecte, Salvador Soteras i Taberner.

Seu de l'antic Banc de Terrassa, convertit en edifici residencial.
Foto, AF Jordi Plana.

Compartint mitgera amb la Casa Soteras i en els núm 24 i 22, trobem les cases bessones Soler Bohigas, bastides per l'arquitecte Rafael Puig i Puig l'any 1893, després de la construcció de la seu del Banc de Terrassa.

 Cases bessones Soler Bohigas. Foto, AF Jordi Plana.

Hem passejat pel carrer de Sant Jaume i com hem comentat en la darrera entrada del blog, dedicada a les cases Soler Bohigas, tot passejant ens dirigim al monument dedicat a la Dona Treballadora, es fa tard i ja ha passat el divuitè dia passejant per Terrassa...

GL
Inici del carrer de Sant Jaume, cruïlla amb el carrer de Puig Novell
41º 33' 43'' N - 2º 00' 51'' E

Final del carrer de Sant Jaume, cruïlla amb la plaça del Dr Robert
41º 33' 45'' N - 2º 00' 59'' E

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Fonts consultades:

Arxiu Municipal de Terrassa
Arxiu Tobella
Viquipèdia
Els carrers de Terrassa l'any 1990, Baltasar Ragón

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada