Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 5 d’agost del 2016

CONDICIONAMENT TERRASSENC I RESIDÈNCIA DE PAULINA PI DE LA SERRA

L'any 1906, una sèrie d'industrials terrassencs interessats per la qualitat dels seus productes, la certificació i els projectes d'investigació en la indústria tèxtil llanera, entre ells Bartomeu Amat i Brugada (sembla ser que Bartomeu Amat va ser qui va tenir la idea), decideixen fundar una associació per ajudar a la competitivitat de les indústries llaneres que varen anomenar Acondicionamiento Tarrasense. Amb el pas del temps l'entitat va evolucionar tot ampliant les seves activitats en els camps de la recerca i la investigació, convertint-se en el LEITAT Technological Center.

 Condicionament Terrassenc edifici principal. Foto, AF Jordi Plana.

El Condicionament Terrassenc és un conjunt d'edificis, format per per una sèrie de naus paral·leles que ocupen una illa situada entre els carrers Vint-i-dos de Juliol, Mare de Déu dels Àngels, Canonge i Rodó i Joaquim Folguera, amb la façana principal al Passeig Vint-i-dos de Juliol.

Imatge aèria de les naus de l'antic Condicionament Terrassenc.
Font, Google Earth.

L'edifici de més interès del conjunt és el destinat a les oficines i el laboratori, l'edifici de planta en forma d'ela, el braç llarg dóna al Passeig Vint-i-dos de Juliol i el braç curt dóna al carrer Mare de Déu dels Àngels, està construït amb obra vista, té una planta baixa i un pis. Les finestres són de maó aplantillat que formen un arc rebaixat amb arquivolta (l'arquivolta és el conjunt de motllures situades a les dovelles que formen arcs concèntrics a l'exterior d'una portalada o d'una finestra). La composició de la façana és simètrica, a la planta baixa tenim la gran portalada amb l'arc i els brancals de pedra (és l'única obertura que utilitza la pedra). A banda i banda de la porta trobem sis grans finestrals en arc rebaixat amb arquivolta de maó aplantillat, tres a la dreta de la porta i tres a l'esquerra. Les finestres presenten reixes de ferro forjat i trencaaigües molt gruixuts de pedra.

 Detall de la porta principal i dues de les finestres de la planta baixa.
Foto, AF Jordi Plana.

Una línia d'imposta de maó vist i ceràmica separa la façana de la planta baixa de la del primer pis, tot passant per damunt del rètol amb el nom d' "ACONDICIONAMIENTO TARRASENSE". La façana del primer pis, també de maó, presenta una composició simètrica, amb set finestres d'arc rebaixat amb arquivolta. A banda i banda d'aquestes set finestres trobem dues finestres amb balcons que presenten baranes de maó vist.

 Detall d'un dels balcons de maó vist. Foto, AF Jordi Plana.

La façana està coronada per una cornisa de maó vist que sosté una canal ceràmica de color verd que recull l'aigua de la teulada a quatre aigües de teula àrab, amb la carena i les arestes de teula ceràmica verda. La façana del carrer de la Mare de Déu dels Àngels, també és de maó vist i amb un sòcol de pedra sorrenca igual al de la façana del Passeig Vint-i-dos de Juliol. La planta baixa presenta una porta petita que dóna accés a un habitatge situat a la primera planta i que va ser residència d'alguns membres de la família Pi de la Serra. Damunt de la porta una finestra en arc de mig punt de maó vist i amb una reixa de ferro forjat dóna llum a l'escala d'accés a la primera planta i a la dreta tres obertures de grans dimensions amb reixes de ferro forjat i trencaaigües de ceràmica.

Façana del carrer de la Mare de Déu dels àngels. Foto, AF Jordi Plana.

Una línia d'imposta separa la façana de la planta baixa de la façana del pis, aquesta presenta tres finestres amb trencaaigües de ceràmica i una de més gran com les de la façana principal amb un balcó de baranes de maó vist. La façana esta coronada per una cornisa que segueix a la de la façana del Passeig Vint-i-dos de Juliol.

Aquest pis va ser la residència de Paulina Pi de la Serra i Joly, publicista i escriptora, que va rebre Medalla d'Argent de la Ciutat (març de 1983, de mans de l'alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila), la distinció més important que la ciutat de Terrassa concedeix als seus fills. També el seu retrat forma part de la galeria de terrassencs il·lustres de l'Ajuntament de Terrassa, el retrat va ser col·locat el tres de juliol de 1992. Si voleu conèixer algunes coses de la intensa vida de la Paulina Pi de la Serra, cliqueu Medalla d'Argent Paulina Pi de la Serra.

Condicionament Terrassenc. Foto, AF Jordi Plana.
L'edifici està protegit com a bé cultural d'interès local, és d'estil modernista i va ser bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1916.

GL 41º 34' 12'' N - 2º 00' 31'' E. TERRASSA

Avui dia s'observa un deteriorament considerable del pis del carrer de la Mare de Déu dels Àngels, estaria bé que, l'Ajuntament de Terrassa i el LEITAT Technological Center, es posessin d'acord per convertir aquest pis en un petit museu dedicat a la memòria de la Paulina Pi de la Serra i Joly.
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada