Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 27 de setembre del 2016

FLAMA II

L'escultura Flama II és una obra d'acer inoxidable polit, de 300 cm d'alçària i 600 kg de pes. L'escultura obra de Ferran Bach-Esteve i Massaneda, simbolitza el foc olímpic mitjançant un atleta que porta una torxa encesa. El nom de Flama II, pot ser degut a les dues interpretacions que té l'escultura: una flama o un atleta portant una torxa. Flama II és l'obra pòstuma de Ferran Bach-Esteve (1993) simbolitzant les proves dels Jocs Olímpics a Terrassa ( Terrassa va ser sub-seu olímpica dels Jocs Olímpics de Barcelona 92).

Flama II. Autor, Ferran Bach-Esteve. Foto, AF Jordi Plana.

L'estàtua va ser encarregada a Bach-Esteve pel Ministeri d'Educació per formar part d'un conjunt d'obres d'una exposició en relació als Jocs Olímpics de Barcelona, exposició que es va celebrar a l'Espai Tecla Sala de l'Hospitalet del Llobregat. L'escultura, d'inspiració avanguardista, es va fer després de la mort de l'escultor, ocorreguda el 9 de març de 1992. El vuit de juny de 1993 la vídua de Ferran Bach-Esteve, Àngels Ubasart va fer donació a l'Ajuntament de Terrassa, presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila, perquè l'estàtua fos instal·lada en un lloc públic de la ciutat.

 Flama II. Autor, Ferran Bach-Esteve. Foto, AF Jordi Plana.

El 29 d'octubre de l'any 1993, l'Ajuntament de Terrassa inaugurà la remodelació de la placeta de Saragossa, amb un jardí triangular de gespa, que amb una remodelació posterior seria suprimit per un paviment de llambordes vermelles, en un extrem del triangle és va instal·lar l'estàtua. A la inauguració van assistir els membres de la corporació, l'alcalde Manuel Royes i Vila i Àngels Ubasart, vídua de l'escultor.

Flama II, davant del Magatzem Joaquim Alegre. Foto, AF Jordi Plana.

L'estàtua està situada a la placeta de Saragossa, davant de l'antic Magatzem Joaquim Alegre, avui dia ocupat per l'Arxiu Tobella. La placeta està delimitada pels carrers del Camí Fondo, carrer del Nord, carrer del Teatre, carrer de Sant Pere i carrer de la Rasa. Avui, la placeta de Saragossa forma part del conjunt de carrers per a vianants que trobem al centre de la ciutat de Terrassa.

Flama II, davant del Magatzem Joaquim Alegre.
Foto, AF Jordi Plana.

Ferran Bach-Esteve i Massaneda, nascut a Sant Pau de Fenollet (Llenguadoc-Rosselló) l'any 1929, morí de forma sobtada el 9 de març de 1992 a Terrassa, llicenciat en Belles Arts, va ser un dels fundadors de l'escola d'Arts Aplicades de Terrassa, de la que també va ser el seu director, va ser un dels escultors terrassencs representant de les principals tendències contemporànies com el classicisme i l'abstracció. La seva obra clàssica es pot centrar en el noucentisme i la seva obra abstracta es basa en el treball en acer inoxidable. El seu interès per l'esport va ser determinant en la realització d'obres que captaven l'esperit tècnic de moltes disciplines esportives, com en el cas de l'escultura Flama II.

Ferran Bach-Esteve. Font: Àngela Ubasart.

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 45'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada