Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 21 de gener del 2016

VAPOR VENTALLÓ

El Vapor Ventalló és un edifici industrial, situat a la cantonada dels carrers de la Rasa, núm 16 i el carrer de Sant Llorenç, núm 1.

El vapor va ser construït per l'industrial terrassenc Josep Ventalló i Nogués l'any 1888, on hi havia hagut el Vapor Sagret des de l'any 1841,
 
De la fàbrica tèxtil només queda una nau rectangular, convertida en espai públic porxat de la plaça del Vapor Ventalló. La remodelació de l'espai ( aprovada en sessió plenària durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila ),  va començar l'any 1998 amb l'enderroc de dues de les tres naus que quedaven del vapor. El dia tres de maig del 2002 s'inaugurà la plaça durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera.


 Quadra del Vapor Ventalló reconvertida en el porxo de la
plaça del Vapor Ventalló.Foto, AF Jordi Plana

L'edifici és la única quadra que queda del complex fabril tèxtil conegut com a Vapor Ventalló. L'edifici actual és una nau de planta rectangular que té una planta baixa i dos pisos.

Les dues façanes dels carrer de la Rasa i del carrer Sant Llorenç, són de maó arrebossat. La planta baixa presenta finestres dobles, en arc rebaixat, geminades mitjançant una columna de fosa a manera de mainell. L'esquema es repeteix al primer pis.

La teulada és plana i a dues aigües. L'estructura de la quadra és de pilars de ferro colat que suporten jàsseres d'acer, les voltes catalanes atirantades de maó pla de la planta baixa i els encavallats de fusta que a la vegada suporten la teulada a dues aigües.

El Vapor Ventalló fou bastit per Joan Carpinell i Sallés. La quadra que es conserva, va ser reformada per i l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1917, tot i que en el Catàleg d'Edificis d'Interès Històric i Artístic de Terrassa, s'atribueix la seva construcció al mateix Muncunill, l'any 1897.


Detall de l'estructura metàl·lica de la quadra del Vapor Ventalló.
Foto, AF Jordi Plana.

La quadra remodelada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC 28222.

Façanes del carrer de la Rasa i carrer de Sant Llorenç del Vapor
Ventalló, AF Jordi Plana i Nieto.

Detall d'un fragment de la volta catalana atirantada de l'antiga quadra.
Foto, AF Jordi Plana.
Detall d'una de les finestres del primer pis. Foto, AF Jordi Plana

Fitxa del Catàleg d'Edificis d'Interès Històric - Artístic del Terme Municipal de Terrassa que correspon al Vapor Ventalló:


Fitxa del Catàleg d'edificis històrics de Terrassa del Vapor Ventalló.
Font, Arxiu Municipal.

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 33'' E. TERRASSA

Passem per sota del porxo i per davant del grup escultòric Família Vapor i ens dirigim al pàrquing del Vapor Ventalló...
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada