Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 6 de novembre del 2016

XEMENEIA DEL VAPOR AYMERICH, AMAT I JOVER

La xemeneia del Vapor Aymerich, Amat i Jover, està situada al pati del vapor, ubicat a la Rambla d'Ègara, núm 270 de Terrassa. La xemeneia va ser dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada juntament amb la fàbrica i el mestre d'obres va ser Baltà Comelles que la va construir l'any 1908.

La xemeneia evacuava el fum de dues grans calderes de carbó fabricades per l'empresa Babcock Wilcox. El fum passava per un túnel de 2,20 metres d'alçària que el portava fins la base de la xemeneia. Les calderes cremaven carbó importat d'Anglaterra i carbó asturià que arribava de Barcelona transportat en carros tirats per cavalls.


 Xemeneia del Vapor Aymerich, Amat i Jover. Foto, AF Jordi Plana.

 Túnel d'accés a l'interior de la xemeneia. Foto, AF Jordi Plana.

El túnel subterrani permetia l'accés a l'interior de la xemeneia, per a netejar-la o reparar-la i una escala interior de gat feia possible arribar fins la corona.

Detall de l'escala interior de gat de la xemeneia. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia del Vapor Aymerich, Amat i Jover, és al pati i a la dreta de l'edifici d'energia i motriu del vapor. A la base presenta un diàmetre interior de dos metres i trenta centímetres. La base de la xemeneia de set metres d'alçària, té forma vuitavada amb arcuacions i motllures de maó vist. D'estil modernista és la més bonica de les xemeneies protegides com a bé cultural d'interès local.

 Detall de les arcuacions i les motllures de la base de la xemeneia.
Foto, AF Jordi Plana.

El fust de la xemeneia té una altura de 35 metres que afegits als set metres de la base donen una alçària total de 42 metres. Té forma troncocònica, amb cèrcols d'acer i coronada per collarins de diferents amplades de ceràmica esmaltada. La part superior de la xemeneia i els collarins de la corona, (cap el 1983, any que la Generalitat de Catalunya compra el vapor) es trobava molt deteriorada i va ser reconstruïda seguint el disseny de Muncunill. La corona antiga, es va decidir conservar-se i la podem veure al pati del mNACTEC reconvertida en una jardinera. Per sota de la nova corona es va penjar una M metàl·lica que indica la posició del museu o que pot interpretar-se com un petit homenatge a Muncunill.

Detall del fust de la xemeneia. Foto, AF Jordi Plana.
  
Xemeneia del Vapor A, A & J. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia està protegida com a bé cultural d'interès local. Bastida l'any 1908, d'estil modernista, arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, mestre d'obres Baltà Comelles. Identificador, IPAC 28214.

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 28 E. TERRASSA

Seguim visitant el Vapor Aymerich, Amat i Jover però des de l'òptica del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1989 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada