Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 17 de gener del 2017

ANTONI ESCUDÉ I GALÍ

El bust d'Antoni Escudé, està situat a la plaça que porta el mateix nom del barri egarenc del Pla del Bon Aire. Coincidint amb el tercer aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, en els que la ciutat de Terrassa fou subseu olímpica, el 25 de juliol de de 1995, l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila, inaugurà la plaça Antoni Escudé i Galí.

La plaça té forma triangular i està delimitada per la carretera de Matadepera (Est), Avinguda de la Lacetània (Nord) i el carrer de Granollers (Sud-Oest). A l'escaire que formen la carretera de Matadepera i l'Avinguda de la Lacetània, s'aixecà un petit monument amb un bust d'Antoni Escudé, que la família Escudè donà a la ciutat.

Bust d'Antoni Escudé i Galí, obra de l'escultor Ferran Bach-Esteve.
Foto, AF Jordi Plana.

El bust és obra de l'escultor Ferran Bach-Esteve (Sant Pau de Fenollet, 22-1-1929 - Terrassa, 9-3-1992). Llicenciat en Belles Arts, fundador i director de l'escola d'arts aplicades de Terrassa.

Antoni Escudé i Galí (Terrassa, 14 d'agost de 1895 - 10 d'agost de 1989), cinquè fill d'en Josep Escudé i Vicens i de na Josefa Galí i Coll. Industrial terrassenc cofundador de l'empresa de components elèctrics Agut SA. Antoni Escudé va construir la primera estació receptora de ràdio de Terrassa. Una de les seves facetes més importants va ser la seva relació amb el món de l'hoquei en totes les seves vessants, des de la pràctica de l'esport a les tasques directives.

Bust d'Antoni Escudé i Galí, obra de l'escultor Ferran Bach-Esteve.
Foto, AF Jordi Plana.

Antoni Escudé i Galí és conegut per haver estat un dels introductors de l'esport de l'hoquei a Terrassa a principis del segle XX (1911-12), amb el pas del temps a Terrassa es fundarien tres grans clubs de hockey, el CD Terrassa Hockey, el Club Egara i l'Atlètic Terrassa Hockey Club, que des de l'inici de cadascun d'ells s'han alternat com a campions en totes les competicions nacionals i internacionals, fent de l'hoquei l'esport per excel·lència dels terrassencs, cal dir que gràcies a l'esport de l'hoquei, Terrassa és la ciutat de l'estat espanyol amb més esportistes olímpics de tota la història dels Jocs Olímpics.

Gràcies a la tasca d'Antoni Escudé i Galí, i al consistori presidit per l'alcalde, Manuel Royes i Vila, Terrassa va ser subseu olímpica dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, per l'esport del Hockey, fet que va fer possible una gran transformació de la ciutat.

Detall de la placa situada sota el bust d'Antoni Escudé i Galí.
Foto, AF Jordi Plana.

La placa presenta el següent text encapçalat per l'escut del municipi de Terrassa: 

Plaça d'Antoni Escudé i Galí
1895 - 1989

INTRODUCTOR DE L'HOQUEI A LA NOSTRA CIUTAT
EN EL TERCER ANIVERSARI DE LA CELEBRACIÓ
DELS JOCS DE LA XXV OLIMPÍADA

Terrassa, 26 de Juliol de 1995

El primer partit d'hoquei a Terrassa es va disputar el 2 de juny de 1912, a un camp situat al que ara és l'Avinguda Jacquard (al camp del Mauri), i va enfrontar el Lawn Hockey Club Calassanç, que uns anys després passaria a la denominació actual, CD Terrassa, i el Real Deportivo Espanyol, que es va imposar per 7 a 2. En aquesta jornada esportiva, que es va fer a benefici dels morts i els ferits a la Guerra del Rif. L'alineació dels egarencs la formaven: Lluís Alegre, Ramon Pujals, Ernest Joly, Josep Marimon, Antoni Escudé i Galí, Ramon Colomer, Guillem Duffour, Enric Fernàndez, Joaquim Freixa, Francesc Ventalló i Francesc Autonell. Aquest partit pot considerar-se el primer partit d'hoquei herba jugat a Catalunya i a l'estat espanyol, doncs es va jugar amb el mateix reglament que ja s'utilitzava a Anglaterra.

GL 41º 35' 2,55'' N - 2º 01' 5,75'' E. TERRASSA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada