Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 13 de març del 2017

L'HOSTAL DEL FUM

El restaurant Burrull o L'Hostal del Fum, és un restaurant que fou obert l'any 1872 per donar servei als traginers i carreters que portaven mercaderies a la ciutat de Terrassa. El restaurant Burrull era molt reconegut per les seves mongetes  amb cansalada. El seu nom té a veure amb la gran quantitat de fum que produïa la cuina a l'aire lliure. L'any 1932 la família Burrull adquireix l'Hostal del Fum i li posaren el nom d'Hostal Rich. L'any 1932 els seus propietaris canvien el nom per Hostal Burrull. L'hostal disposava d'un seguit d'habitacions que amb el pas del temps van eliminar-se per guanyar espai pels diferents menjadors. La darrera habitació va ser suprimida l'any 1964. Amb el pas del temps i a mesura que la cuina de l'Hostal del Fum guanyava reconeixement, el restaurant va començar a servir dinars i sopars per celebracions en algunes entitats de la ciutat com el Gran Casino, per tant podríem dir que va ser el primer càtering de la ciutat.

Restaurant L'Hostal del Fum. Carretera de Montcada, núm 19.
Foto, AF Jordi Plana.

El Restaurant Hostal del Fum està situat a la carretera de Montcada núm 19, fent cantonada amb el Parc dels Catalans de La Rambla d'Ègara, i davant de l'Estació d'autobusos de Terrassa.


Imatge aèria del Restaurant Hostal del Fum. Font, Google Earth.
Com ja he comentat, el restaurant que fou fundat l'últim terç del segle XIX, sembla ser que l'any 1872, tot i que algunes fonts indiquen que com a restaurant inicià la seva activitat l'any 1888, essent una fonda per traginers i a la vegada una botiga de venda de llegums cuites. A l'establiment hi havien uns fogons que els clients utilitzaven per coure la carn. Els propietaris del restaurant sempre han conservat el nom popular d'Hostal del Fum.

El restaurant ha respectat l'anglesina que hi ha a la façana i que durant l'estiu dóna ombra a la porta principal, independentment de les reformes experimentades per l'edifici.

Façana principal del Restaurant Hostal del Fum i detall de l'anglesina
que dóna ombra a l'accés principal. Foto, AF Jordi Plana.

L'anglesina o glicina és el nom d'un gènere que s'anomena Wisteria. Consta d'unes deu espècies enfiladisses. Són originàries de Nord Amèrica i d'alguns països de l'Àsia com la Xina. Són de fulla caduca, de tija i branques llenyoses i presenten un creixement ràpid. Les flors són molt semblants a les de les pesoleres i les faveres, reunides en grups i de colors que van del blanc al violeta o del rosa al porpra.

Detall de la porta d'accés al restaurant i de l'anglesina (sense fulles,
hivern). Foto, AF Jordi Plana.

Rètol del Restaurant Hostal del Fum. Foto, AF Jordi Plana.


Restaurant Hostal del Fum, carretera de Montcada, núm 19.

Durant els anys que l'Hostal donava aixopluc a traginers i carreters, a part de les afamades mongetes amb cansalada, també es servia un plat típic de Terrassa, la terregada, sembla ser que la de l'Hostal del Fum era excel·lent.

La Terregada
El plat consistia en sofregir sang de vedella amb els menuts (pulmons, cor o fetge) amb una mica de sal i pebre. Tot seguit es feia un sofregit amb oli, ceba i tomàquet, al que s'hi afegia el sofregit de sang i menuts, es deixava coure a foc lent, es rectificava de sal. Un cop cuit s'afegia una picada d'ametlles i es deixava coure dos minuts. Per menjar-la s'hi podia afegir allioli i s'acompanyava de força pa.

L'Hostal del Fum va arribar a vendre racions de terregada per portar a casa els diumenges.

El plat va deixar de demanar-se i ja fa molts anys que va desaparèixer de la carta no només de L'Hostal del Fum si no de tots els bars de la ciutat. 

Estaria bé la recuperació d'aquest plat típic de la nostra ciutat.
 
  GL 41º 33' 25,61'' N - 2º 00' 28,99'' E. TERRASSA

Deixem el Restaurant de l'Hostal del Fum i ens dirigim al Parc dels Catalans, situat al tram sud de La Rambla...
 
 
EL RESTAURANT VA TANCAR I L'EDIFICI S'HA DETERIORAT


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada