Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 22 d’abril del 2017

BROLLADOR DE LA PLAÇA DE L'AIGUA

La plaça de l'Aigua deu el seu nom a la font monumental situada en el centre de la gran rotonda que determina la plaça. La rotonda regula la circulació dels vehicles de tres grans avingudes de la ciutat egarenca: Avinguda Abat Marcet, Avinguda Jaume I, Rambla Francesc Macià, carrer Manresa i Carretera de Matadepera. El dia 25 d'abril de l'any 1992 tres mesos abans de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, jocs en els que Terrassa va ser subseu olímpica (per a celebrar els partits d'hoquei herba), l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002) i el president de Mina Pública d'Aigües de Terrassa Joan Baptista i Galí, inauguren el brollador amb el monument Tall.

Tall, plaça de l'Aigua de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.
 
El monument Tall és obra de Josep Lluscà i el dia 25 d'abril d'aquest més celebrarà el 25è aniversari de la seva inauguració. Monument integrant del programa Catex-Entorn. Pilar Parcerises, en el catàleg editat per Amics de les Arts, ens fa la següent descripció tècnica de la plaça de l'Aigua: "Vorera exterior de la plaça sobre la calçada, en peces estàndard de formigó prefabricats, per un diàmetre de 36 m. Zona circular següent inclinada i bombada, amb herba molt retallada. A la zona compresa entre el carrer Manresa i l'av. de Francesc Macià incorpora un clos de xiprers retallats molt regularment, en forma d'arc i d'una alçària de 4 m, que acomplirà la funció d'un fons escenogràfic il·luminat per sota des de l'element singular central.

Detall dels brolladors, l'estanyol i l'escultura Tall de la plaça de l'aigua.
Foto, AF Jordi Plana.

Estanyol circular de 22 m de diàmetre amb fons fosc, que permet l'enfosquiment visual de l'aigua per destacar encara més l'element central. Aquest element singular central és fusiforme i ancorat al fons de l'estanyol mitjançant una zona de cimentació i reforçament especial. Disposa d'una estructura de perfils metàl·lics interiors d'acer galvanitzat que dóna rigidesa i fixa al fons la coberta externa visible. Forma exterior modelada amb material Composite (PRFG) i color ultrabrillant (gel coat) aplicat directament al motlle. Mesures aproximades: alçaria 2,5 m, base de 8 m i amplària de 70 cm. Element il·luminat per sota mitjançant focus encastats al fons, que es complementa amb una cortina d'aigua en arc que surt de la seva base per acció d'un sistema de jets propulsors d'aigua" (Arxiu Municipal de Terrassa).

Plaça de l'Aigua. Foto, AF Jordi Plana.

El monument patrocinat per la Mina Pública d'Aigües de Terrassa, que es va inaugurar el 25 d'abril de 1992 amb motiu del seu 150è aniversari.

Catex-Entorn: aquest programa, patrocinat per Amics de les Arts de Terrassa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i les empreses privades Mina Pública d’Aigües de Terrassa, Copcisa, Caixa de Terrassa i Ferrovial-Autema, SA, tenia com a finalitat situar quatre escultures públiques en quatre punts claus de la ciutat per tal de restablir una identitat estètica i cultural que donés personalitat a Terrassa com a entorn i lloc per viure-hi. Catex-Entorn reunia quatre propostes, Tall, Tenir Mala peça al teler, Camins i Columna rostrada, que destacaven per la seva singularitat i personalitat. (Arxiu Municipal de Terrassa).

Plaça de l'Aigua. Foto, AF Jordi Plana.

Plaça de l'Aigua. Font Google Earth.

GL 41º 34' 30,59'' N - 2º 01' 2,76'' E. TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada