Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 1 de maig del 2017

COLUMNA ROSTRADA

L'escultura Columna rostrada, obra de l'artista Salvador Juanpere, està situada al jardí del final de la rambleta del Pare Alegre, davant de l'Hotel Don Càndido. El monument va ser patrocinat per les empreses Autema i Ferrovial. El monument urbà forma part del programa Catex-Entorn i fou inaugurat per l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila el dia 25 d'abril de 1992.

Columna rostrada, autor Salvador Juanpere. Foto, AF Jordi Plana.

Pilar Percerisas, en el catàleg editat per Amics de les Arts, fa la següent descripció de l'escultura Columna rostrada "Columna cilíndrica de formigó encofrat, amb un basament cúbic de mides 250 cm x 250 cm x 400cm. L’alçada de la columna és de 845 cm, equivalents a 22 colzes egipcis, repartits de la següent manera: base trencada; 1r nivell 70 cm x 118 cm x 181 cm. 2n nivell: 30 cm x 140 cm x 140 cm. Fust: 700 cm d’alçada x 100 cm de diàmetre. Capitell quadrat: 1r nivell; 14 cm x 118 cm x 118cm, 2n nivell; 31cm x 150 cm x 150 cm. A la columna hi ha encastades vuit peces còniques de marbre blanc de macael tornejat i cadascuna té 91,80 cm d’alçada i 65 cm de diàmetre a la base. Sistema de fixament: mitjançant dos espàrrecs d’acer inoxidable fixats amb ciment, de 25 mm. de gruix, encastats directament del con al fust."( Arxiu Municipal de Terrassa)

Columna rostrada, autor Salvador Juanpere. Foto, AF Jordi Plana.

Columna rostrada o rostral, columna romana adornada amb els esperons presos de les naus enemigues, erigida per a commemorar una victòria naval.

 Columna rostrada, autor Salvador Juanpere. Foto, AF Jordi Plana.

Catex-Entorn: aquest programa, patrocinat per Amics de les Arts de Terrassa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i les empreses privades Mina Pública d’Aigües de Terrassa, Copcisa, Caixa de Terrassa i Ferrovial-Autema, SA, tenia com a finalitat situar quatre escultures públiques en quatre punts claus de la ciutat per tal de restablir una identitat estètica i cultural que donés personalitat a Terrassa com a entorn i lloc per viure-hi. Catex-Entorn reunia quatre propostes, Tall, Tenir mala peça al teler, Camins i Columna rostrada, que destacaven per la seva singularitat i personalitat. (Arxiu Municipal de Terrassa).

Columna rostrada i Hotel Don Cándido. Rambleta del Pare Alegre,
entrada a Terrassa per la C58. Foto, AF Jordi Plana.

Seguim passejant pels jardins de la rambleta del Pare Alegre...

GL 41º 33' 10,68'' N - 2º 00' 31,8'' E. TERRASSA - (VALLÈS OCCIDENTAL) - CATALUNYA

 TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada