Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 13 de juliol del 2017

PLAÇA DE LA QUADRA DE VALLPARADÍS

La Plaça de la Quadra de Vallparadís és un espai públic situat entre el carrer de Sant Antoni i el Parc de Vallparadís de Terrassa. La plaça ocupa part dels terrenys de l'antic Vapor Monset i Guardiola. La plaça té accés per un passatge situat a la dreta del carrer de Sant Antoni, obert gràcies a l'enderrocament d'un casa entre mitgeres i pel Parc de Vallparadís gràcies a un ascensor que salva el desnivell entre el parc i la plaça.

Plaça de la Quadra de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

La Quadra era una gran extensió de terreny situada al llarg del torrent de Vallparadís. Els terrenys de la Quadra, des de l'any 1611, varen estar sotmesos a les disputes entre la Vila de Terrassa i el Marquès de Sentmenat, amb data 23 d'abril del 1729 es produeix la separació de la Quadra de la Vila de Terrassa, per aquesta operació foren elegits un expert per part del Rei, un geòmetra i un pagès del Sentmenat, els quals anomenaren batlle de la Quadra a Jaume Palet. Les disputes entre els veïns de la Quadra i la Vila de Terrassa continuaren i finalment un decret del 16 de febrer del 1830, procedent de la Reial Audiència de Catalunya disposà l'annexió de La Quadra a la Vila de Terrassa. L'annexió va produir-se durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Manel Frutos Lleonart (1828 -1836).

Un dels elements significatius d'aquesta plaça inaugurada durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila ( ), és una de les dues xemeneies del Vapor Monset i Guardiola, un dels dos elements que resten de l'antiga Fàbrica Guardiola.


Xemeneia de la Fàbrica Guardiola, plaça de la Quadra de Vallparadís.
 Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia de la Fàbrica Guardiola està construïda amb maó vist, presenta una estructura troncocònica sobre una base ortoèdrica, el fust està coronat per un potent collarí que es recolza sobre dentells i té una alçària de 45 metres.

A la façana est de la plaça de la Quadra de Vallparadís hi trobem el passatge d'entrada pel carrer de Sant Antoni i la tanca del pati de la Casa Josep Guardiola i Ferrés.

Passatge d'entrada a la plaça de la Quadra de Vallparadís (antic
núm 54 del carrer de Sant Antoni). Foto, AF Jordi Plana

A l'esquerra de la imatge, detall de la tanca del pati de la Casa
Josep Guardiola i Ferrés. Foto, AF Jordi Plana.

Des de la façana nord de la plaça de la quadra podem contemplar una imatge de les Esglésies de Sant Pere i a l'esquerra d'aquestes el massís de Sant Llorenç del Munt.

Detall del campanar de l'església de Santa Maria vist des de la
plaça de la Quadra de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

 Detall de Sant Lllorenç del Munt i a la dreta un dels campanars de
l'església de Sant Pere, vistos des de la plaça de la Quadra de
Vallparadís. Foto AF Jordi Plana

A la façana sud de la plaça hi ha l'edifici del Centre Vallparadís de Mútua de Terrassa, amb una marquesina a la porta d'accés, que correspon a una de les naus de l'antiga Fàbrica Guardiola, nau que fou dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada.

  Detall de la nau de l'antiga Fàbrica Guardiola, convertida en porxo
o marquesina, del Centre Vallparadís. 

Detall de la xemeneia, la nau (Vapor Monset i Guardiola) i edifici
del Centre Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

El Vapor Monset i Guardiola, coneguda popularment com la Fàbrica Guardiola, fou fundada per Josep Guardiola i Ferrés l'any 1876, de l'antiga fàbrica, que va ser una de les més grans, només ha quedat una de les dues xemeneies i la coberta d'una nau sostinguda per 12 columnes que suporten 6 grans arcs sobre els que es recolzen les voltes catalanes.

El 23 de febrer de l'any 1993, l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera, inaugurà un ascensor per tal de millorar l'accessibilitat al Parc de Vallparadís des de la plaça de la Quadra tot evitant la volta que calia fer pel carrer del Castell. L'ascensor de vuit places va tenir un cost de 72.000 euros i fou finançat per Mútua de Terrassa i el cost del manteniment serà a càrrec de la Direcció del Parc de Vallparadís. A la inauguració assistiren: Pere Navarro i Morera (alcalde de Terrassa), Josep Aran (regidor d'Urbanisme), Jordi Plana i Nieto (regidor), Jaume Suana (director de Mútua de Terrassa) i altres membres de l'Ajuntament de Terrassa. A part de l'elevador existeix una rampa que també connecta la plaça de la Quadra amb el Parc de Vallparadís, ambdós situats a la façana est de la plaça.

Vista de l'ascensor i la passera des del Parc de Vallparadís.
Foto, AF Jordi Plana.

Cabina de l'ascensor a l'altura de la passera de la plaça de la
Quadra de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

Dettall de la passera a l'alçada de la plaça de la  Quadra.
Foto, AF Jordi Plana.

La plaça arbrada en el seu perímetre i amb bancs de fusta amb estructura de ferro colat disposa d'un únic punt de llum format per sis focus situats en el mateix peu.

Detall de l'enllumenat de la plaça de la Quadra de Vallparadís.
Foto, AF Jordi Plana.

La plaça recorda a l'antiga Quadra de Vallparadís, territori de jurisdicció baronial de la casa Sentmenat des del 1432. La Quadra de Vallparadís era una extensió de terreny de 4 km de longitud i amb una amplària reduïda. L'any 1729 la Quadra estava formada per cinc masies: Mas Castell, Mas Castlania, la Caseta d'en Pi, Mas Palet de la Quadra i Mas Figueres. L'any 1830 el territori de la Quadra és incorporat a la Vila de Terrassa, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manel Frutos Lleonart (1828 - 1836).

Detall de la plaça de la Quadra de Vallparadís, vista aèria.
Font Google Earth.

GL 41º 33' 55'' N - 2º 01' 1,76'' E. TERRASSA (VALLÈS OCCIDENTAL) CATALUNYA

Deixem la plaça de la Quadra de Vallparadís, tornem al carrer de Sant Antoni i passejant pel carrer de Sant Cristòfol ens dirigim al carrer de Garcia Humet...
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada