Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 7 d’octubre del 2017

XEMENEIA DE LA MANUFACTURA AUXILIAR II

Aquesta xemeneia troncocònica s'aixeca en una nova placeta, de nova construcció, envoltada d'edificis residencials. La placeta, en la que l'element arquitectònic principal és la xemeneia de la segona fàbrica de la Manufactura Auxiliar SA, té el nom de plaça de la Llançadora, situada a la vorera dreta del carrer del Pare Font i ocupa part dels terrenys de l'antiga fàbrica tèxtil de tints i acabats.

 Xemeneia de la fàbrica Manufactura Auxiliar II SA. Plaça de la
Llançadora. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia presenta un fust troncocònic de maó vist. Té una alçada de 32 m, la seva base té un diàmetre de 3m i que s'estreny fins a 2,8 m a la corona, per tant el fust és quasi cilíndric. La xemeneia està protegida amb cèrcols metàl·lics i coronada amb un collarí motllurat.

 Detall del collarí de la xemeneia de la Manufactura Auxiliar II.
Foto, AF Jaordi Plana.

Detall dels cèrcols metàl·lics de protecció. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia s'aixeca en una placeta voltada de nous edificis, situada al solar que ocupava part de la segona fàbrica de tints i acabats de l'empresa tèxtil Manufactura Auxiliar, que va ser construïda durant els primers anys de la postguerra (1940-41).

L'Ajuntament de Terrassa va posar a la nova plaça el nom de Plaça de la Llançadora.

Detall de la plaça de la Llançadora. Foto, AF Jordi Plana.

La llançadora és un giny que fou inventat el 1733 per John Kay. La llançadora (element dels telers), permet passar el fil de la trama a través de l'ordit colpejant-la automàticament gràcies a un sistema de cordes. La llançadora fou un dels grans invents de la primera Revolució Industrial, doncs va augmentar la productivitat dels telers, a partir de l'invent de la llançadora els telers podran teixir peces més amples i més ràpidament.

Detall d'una llançadora. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia de la Manufactura Auxiliar II està situada a la plaça de La Llançadora, que té les seves entrades pels carrers de Baldrich i de Sant Sebastià del barri del Segle XX de Terrassa.

La xemeneia està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador IPAC 42258.

GL 41º 33' 22'' N - 2º 00' 37'' E. TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987- 2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada