Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 14 d’octubre del 2017

ARXIU HISTÒRIC DE TERRASSA I COMARCAL DEL VALLÈS OCCIDENTAL

Terrassa disposa d'un patrimoni documental molt ric, l'arxiu municipal de la ciutat s'inicia amb un fragment de còdex del segle IX i arriba fins els nostres dies. Els documents i fonts documentals arxivats els podem trobar en dos edificis:

- Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Terrassa (AMAT), situat al carrer del Pantà, núm 20. Aquest controla tots els documents municipals des del moment de la seva creació, tot garantint la seva autenticitat, integritat i utilitat. L'edifici també alberga l'Arxiu fotogràfic format per diversos fons i col·leccions fotogràfiques relacionats amb la ciutat de Terrassa.

- Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental (AHT-ACVOC), situat al carrer Baldrich, núm 268. Aquest conté la documentació més antiga, formada per 177 fons documentals (notarials, particulars, d'entitats, empresarials, la cartografia del segle XIX i XX, ...)

Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental
Carrer Baldrich, nuúm 268. Foto, AF Jordi Plana.

En aquesta entrada del blog només parlarem de l'Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental i del seu edifici. El 26 d'abril de 1982, sota el mandat de l' alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila, se signà el conveni per a la creació de l'arxiu, que rebé el nom d'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa. La seva constitució va representar un gran impuls per a l'Arxiu Històric de Terrassa creat l'any 1937.

Accés principal a l'AHT-ACVOC. Foto, AF Jordi Plana.

El 9 de juny de 2014, sota el mandat de l'alcalde Terrassa Jordi Ballart i Pastor, s'inaugurà el nou edifici de l'AHT-ACVOC, situat al carrer Baldrich, núm 268, obra de l'arquitecta Isabel Rodon. L'edifici de l'arxiu es el resultat de la rehabilitació de dues naus industrials construïdes l'any 1956 i que havien estat utilitzades com seu de la funerària de Terrassa. L'edifici disposa de grans finestrals que donen una gran lluminositat a l'interior, tot pintat de blanc. La nova façana portant està perforada amb una successió de forats romboïdals i triangulars que defineixen l'interior i l'exterior de l'edifici generant espais sempre diferents. 

Detall de la façana de l'Arxiu Històric de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici consta d'una planta baixa de 1600 metres quadrats disposats en grans espais diàfans i amb sostres de gran altura, destinats a sales ús públic i de treball, i un semi-soterrani de 1600 metres quadrats amb els seus accessos i el moll de càrrega.

 Detall de la façana lateral de l'Arxiu Històric de Terrassa
Foto, AF Jordi Plana.

L'arxiu està dividit en tres sectors, un primer sector al semi-soterrani de cinc dipòsits convencionals més un sisè per a formats especials. Un sector de tres dipòsits, amb un moll de càrrega i descàrrega i secció de desinfecció, de neteja i de magatzem. Un tercer sector amb un dipòsit convencional, sala de treball, sala de digitalització, dos dipòsits refrigerats per a fotografies, sala de consulta i una sala polivalent.

 
 Detall de la façana principal i de les façanes laterals.
Foto, AF Jordi Plana.

A l'Arxiu Històric de Terrassa podem trobar moltíssims documents que fan referència a Terrassa i la Comarca del Vallès Occidental agrupats en diversos calaixos de consulta, entre els que destaquen: Guia de fons de l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental i Arxiu Històric de Terrassa en format ISSUU, per accedir-hi cliqueu Guia de Fons. Dades generals i serveis, per accedir-hi cliqueu DGiS. Quadre de fons, per accedir-hi cliqueu QdeF. Agenda i activitats, per accedir-hi cliqueu AiA. Servei didàctic, per accedir-hi cliqueu SD. Els documents escollits, per accedir-hi cliqueu EDE. Publicacions, per accedir-hi cliqueu publicacions. Formularis, per accedir-hi cliqueu formularis. Galeria d'imatges, per accedir-hi cliqueu GdeI. Recursos per als investigadors, per accedir-hi cliqueu RpaI. Premsa històrica digitalitzada, per accedir-hi cliqueu PHD. Cercador de fons i documents, per accedir-hi cliqueu CFD. Catàleg de les biblioteques especialitzades, per accedir-hi cliqueu CBE. Dades bibliogràfiques de Terrassa, per accedir-hi cliqueu DBT...

FITXA

Nom de l'edifici: ...........................Arxiu Històric de Terrassa

Situació: ......................................Carrer Baldrich, núm 268

Arquitecte: ...................................Isabel Rodon

Any de construcció: .....................2013 - 2014

Data d'inauguració: ......................9 de juny de 2014

Estil arquitectònic: .......................Noves tendències

Ús: ...............................................Públic

Superfície: ...................................3200 metres quadrats

Tel: ...............................................93 7397068

Edifici construït aprofitant dues naus industrials aixecades l'any 1956.

GL 41º 33' 55'' N - 2º 00' 39'' E. TERRASSA - (VALLÈS OCCIDENTAL) - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987- 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada